Brodski elektricari

ASSETS u Aberdeenu i Singapuru oba odlicni i u Norveskoj u Tonsbergu isto odlican kurs.Ja sam ucija da je high voltage sve preko 1000 AC voltova i preko 1500 DC voltova,ali meni osobno je sve preko 12 V high voltage.

Upravo tako,potpisujem gore napisano.....i ako bi me tresnula visoka volta?ža,radije bi se odlučio na 1000VAC nego na 1000VDC :D

Drug Chorke

Drug Chorke

ako hoces top kartu koju svi vole i klanjaju se
onda je to http://www.faradaycentre.co.uk/
na kopletan offshore ces proc s tim a uk populacija ce svrsavat
bez obzira sta si ima trening na Flintstone opremi

sljedeci je u hustonu (njega vole ameri naravno)
to gren posjetit ovih dana za malo osvjezit pamcenje(svake 3god)

onda su ovi od frekija (nisu losi ali nisu approve od svih firmi sorry)

ond idu ovi po holandiji i belgiji(iman oba ali ne nevride kod mene)
a na bivsoj firmi su vridili:confused:
pazi tu je igra koji su trening centri approve od firme

i onda dolaze nasi brcko planinski

uglavnom ako firma nema velike standarde i gluposti svaki HV certificat je dobar
ali ako ti firma ne trazi cemu davat solde na gluposti kad dodes na ozbiljnu firmu ona ce to zahtjevat da to imas i poslat ce te na kurs;)

chorke istu tvoju pricu sa bowom sam imao prilike cuti vec dva puta i uvjek je u pitanju korejska gradnja.
nacrti i sistem startanja je isti iz bilo kojeg skvera u koreji ,copy paste samo zamjene ime skvera.
jednom sam to kontrolirao nakon takve greske (bow je vec bio u funkciji),moj je zakljucak bio da glavni kontakti ne odrade na line sklopci ,a pomocni releji daju signal za sequencu zvjezda /trokut,isto tako sklopke zvjezda /trokut odrade svoje pa dobijes signal, bow run i nema alarma.

e sada zasto se to dogodi sa glavnim kontaktima neznam trebalo bi otvoriti sklopku ,(tada nije bilo vremena) ja sumnjam na mehanicki sistem ,poluzje nekakav medju polozaj mehanizma ,ne zatvori glavne kontakte.

dobra stvar je sta se to nije dogodilo na sklopci za star point ,onda bi bilo veselo.

opaska na LV,MV,HV napon ne ubija ,ubija struja.
razlika izmedju LV I HV prvi moze bacit el. luk puno manje nego ovaj drugi.

... ja sumnjam na mehanicki sistem ,poluzje nekakav medju polozaj mehanizma ,ne zatvori glavne kontakte...

Evo vidi mi struje po vokaciji,geografskom porijeklu i opredjeljenju.I kad je struja nije struja nego mehanika. Svi uvjeti ispunjeni.A majku Vam vasu ne bi se meni vruci ladne vode napili ja vam kazem. Nijedan od Vas.Sjedi jedan.

Last edited:
Evo vidi mi struje po vokaciji,geografskom porijeklu i opredjeljenju.I kad je struja nije struja nego mehanika. Svi uvjeti ispunjeni.A majku Vam vasu ne bi se meni ladni vruci ladne vode napili ja vam kazem. Nijedan od Vas.Sjedi jedan.

Frankie brate , duguje?? nam princip rada HVB .
Ajmo reći sve isto . ka i u onih , kako se zovu Sace i ekipa , ajmo reći genertorske sklopke....je li ih tako zovu .
pogotovo ove a mikroprocesorom za overcurrent , long ,short trip..bla,bla..test pointi...Ima tamo i neka podnaponska ??pula . i dvoje botuna mislim crveni i zeleni..on kad ne ide....pa direktiva ili solo ubacivanj di e zabole kujac kako če?? i paralelica di treba malo i pripaziti...:D
Eto , sad poriče?? @drdocka , Korejance i jo?? par njih uključiv??i i mene .
OVI PUT SI FALIA , SJEDI I ČEKAJ PRODU??ENI BORAVAK !!!
Vidi?? 110 % sam uvjeren da si vidia na stolu otvorenu generatorsku sklopku , e ebiga nema sada ba?? pi??tuna , turbochargera , glava....ali ima one finomehanike , opruge , jedno 120 vidi , pločica , prijenosa , motor za premotavanje sa opet svojom mehanikom....ima,ima brate Frankie malo mehanikice !!!
Nego , vidim da si jak i na struji , pa te jo?? janput molim ,...za??to vacuum??? . Evo ka?žem ti od 400 ampera , i svi znamo , zvijezd-trokut , kontakti se zatvaraju nakon sekvence i motorinić vrti i barbić manovra . One vide M-22 na kotanktima faza ti isto struja i to mehaničar otpaja , ko i rad na samoj ploći thrustera :D
Reko ti svi na Skypu u control roomu !

Da zavr??imo , po tvom , ??to je moglo biti , ako je sve odradio (zvijezdu-trokut) , bez ijednog alarma , motor ne vrti , a indikacija pokazuje da vrti , koja dolazi sa breakera . Da se ne ponavljam ,rekao sam ??ta sam napravio . I pslije svega moj zaključak ( ne mora biti točan ) , je da jednostavno nije jedan od breakera dobro zatvarao kontakte , radi čega ---aaaaa???
E to če?? nam ti reći , da otkloni?? sumnju u mehaniku . a samim tim i objasni?? taj vacuum :kafa..je li more ??
Veliki naklon , Frankiu !!

PS Ako nadjem digod u kompu , jedan mali copy-paste . da vidi?? odgovor Hyundaia i insektora broda na tu temu ......uhahahahahhah

chorke istu tvoju pricu sa bowom sam imao prilike cuti vec dva puta i uvjek je u pitanju korejska gradnja.
nacrti i sistem startanja je isti iz bilo kojeg skvera u koreji ,copy paste samo zamjene ime skvera.
jednom sam to kontrolirao nakon takve greske (bow je vec bio u funkciji),moj je zakljucak bio da glavni kontakti ne odrade na line sklopci ,a pomocni releji daju signal za sequencu zvjezda /trokut,isto tako sklopke zvjezda /trokut odrade svoje pa dobijes signal, bow run i nema alarma.

e sada zasto se to dogodi sa glavnim kontaktima neznam trebalo bi otvoriti sklopku ,(tada nije bilo vremena) ja sumnjam na mehanicki sistem ,poluzje nekakav medju polozaj mehanizma ,ne zatvori glavne kontakte.

dobra stvar je sta se to nije dogodilo na sklopci za star point ,onda bi bilo veselo.

opaska na LV,MV,HV napon ne ubija ,ubija struja.
razlika izmedju LV I HV prvi moze bacit el. luk puno manje nego ovaj drugi.

DIJELIMO ISTO MI? LJEJE .
kOREJSKI BOW NA KINEJSKOJ GRADNJI
pOZZDRAV

P.S MOLIO BI FORUMA? E DA NE BACAJU CLIPOVE DI ELEKTRIČARI GORE .
KAD OVO VIDE OVI SA FAKULETA . AJOOOJ..PROPUH SKIDAJ TO , PLEASE!!!!!

Last edited:
E nacekat ces se za smislen odgovor od Hyundaia i Koreanaca opcenito. Kaze legenda srusio se korejski avion,a kazu zrtava nema jer je pilot je bolovao od raka pa je ionako vec bio mrtav. Sad ti budi pametan i nastoj ovakvo objasnjenje primjenit u svijetli claimova i pitanja vezano za opremu.
Sta se tice sklopki jasna je meni fina mehanika,ali moj odgovor je vise bio u smjeru razmisljanja elektricara tj mentalnog sklopa ako kuzis sto mislim,a ne osporavanja da mehanike nema.
Sto se tice vakumskih meni trenutno najinteresantniji s aspekta odrzavanja. Interesira me svaku koliko triba minjat vakum, rok trajanja vakuma.Da li kvalitet vakuma varira od proizvodjaca do proizvodjaca, kako predvidit i na vrijeme uocit da se vakum poceo desintegrirati i to.
Kako se vrsi izmjena,da li je moguce kupit vakum u bocama.Da li ga ima uzest u bocama od 11 kg ka sta freon npr dolazi. Cisto prakticne stvari.
Bojis se da nam ovi sa fakulteta ne uvedu pod obavezno HV brevet ipak je ovo zemlja znanja.

Last edited:
E nacekat ces se za smislen odgovor od Hyundaia i Koreanaca opcenito. Kaze legenda srusio se korejski avion,a kazu zrtava nema jer je pilot je bolovao od raka pa je ionako vec bio mrtav. Sad ti budi pametan i nastoj ovakvo objasnjenje primjenit u svijetli claimova i pitanja vezano za opremu.
Sta se tice sklopki jasna je meni fina mehanika,ali moj odgovor je vise bio u smjeru razmisljanja elektricara tj mentalnog sklopa ako kuzis sto mislim,a ne osporavanja da mehanike nema.
Sto se tice vakumskih meni trenutno najinteresantniji s aspekta odrzavanja. Interesira me svaku koliko triba minjat vakum, rok trajanja vakuma.Da li kvalitet vakuma varira od proizvodjaca do proizvodjaca, kako predvidit i na vrijeme uocit da se vakum poceo desintegrirati i to.
Kako se vrsi izmjena,da li je moguce kupit vakum u bocama.Da li ga ima uzest u bocama od 11 kg ka sta freon npr dolazi. Cisto prakticne stvari.
Bojis se da nam ovi sa fakulteta ne uvedu pod obavezno HV brevet ipak je ovo zemlja znanja.

E to je Frankie već ne??to ??to se čita .
A čuj i ovako , ovde ima nas par koji pričamo i učimo . pa ako ne znam ja , nadodati ću od neko drugog . A za ove ??atro električare koji u Bestbuya gledaju po 10 sati kompjutere , a na brodu su goli ujac a deru po 6 000 eura, jo?? kad čujem na kojim su firmama . a znam da su na forumu . ??to nam se ne pridru?že , ili da se ne bi posrali .
I ja sam slu??ao o ovome ??to priča?? za HVB , ali isto ćemo proći jo?? par stranica neta , a zvati ću ja i starog mačka , na konjak ( njegovo omiljrno ) , pa će on nadodati na ono ??to nama fali . A ti ima?? sigurno kojeg takvog kolegu. MA BIĆEMO I SIURNO U TO !!!!
AJDE POZDRAV DRU??E . ODO DO BOLNICE PA NA LUNGOMARE DO OPATIJR , EBIGA ,MOR?  :D

E to je Frankie već ne??to ??to se čita .
A čuj i ovako , ovde ima nas par koji pričamo i učimo . pa ako ne znam ja , nadodati ću od neko drugog . A za ove ??atro električare koji u Bestbuya gledaju po 10 sati kompjutere , a na brodu su goli ujac a deru po 6 000 eura, jo?? kad čujem na kojim su firmama . a znam da su na forumu . ??to nam se ne pridru?že , ili da se ne bi posrali .
I ja sam slu??ao o ovome ??to priča?? za HVB , ali isto ćemo proći jo?? par stranica neta , a zvati ću ja i starog mačka , na konjak ( njegovo omiljrno ) , pa će on nadodati na ono ??to nama fali . A ti ima?? sigurno kojeg takvog kolegu. MA BIĆEMO I SIURNO U TO !!!!
AJDE POZDRAV DRU??E . ODO DO BOLNICE PA NA LUNGOMARE DO OPATIJR , EBIGA ,MOR?  :D

Ajde,ajde,vrijeme je ba?? za ??etnjicu,danas sam i ja bio do bolnice i poslije đir po Volosku....e ??ta ti je električar,svi imamo istu rutu Bolnica-Lungomare :)

Ajde,ajde,vrijeme je ba?? za ??etnjicu,danas sam i ja bio do bolnice i poslije đir po Volosku....e ??ta ti je električar,svi imamo istu rutu Bolnica-Lungomare :)

Da tako nekako , bolnica , lungomare i malo ovdi na forum..ajjjj u?živaj u suncu H.Voltage......jo?? malo pa nas ide BARKA...
Pozdrav ti famliji i tebi , i u Evergreena na buzaru od prstac..budu li ??to bavuljali da nemaju.....reci im kako je onaj na Gileri čopao pite--------:uzdravlje
Zajebajem se ......hahahahahhahah
POZZ CHORKE !

Stavi sam vr??u taman isprid travurine i sabuna di najvi??e ribetine odu pod gradele:)
Kako je lip onaj Clip di struja gori :p:p
Bit će da električar nije zna pa mu Upravitelj do??a pomoć , ili su zval elektroničara VSS...:D:D...i R.I.P..
Čitao sam ovdije dosta postova , di električari minjaju lampadine i da nam je Dragi Bog da lagan posao:p:p
Frankie . pa kaj veli?? . je lep??e doma ??trukle pesti ili na brodu da te Robin Hood srijedi lukom ( strujnim ) ..:)
Evo za kraj ja bi pita aseve struje ( AKAC ) koliko sekundar pomoćnog boliera producira VOLTI da stvori iskru ....nije ovo zajebancia aj malo prije nego ode?? na brod...:uzdravlje

Last edited:
Na mom brodu je bilo 10000V, i na kaldaji i na incineratoru. Ja ma??em sa elektrodom u zraku, ono frca između elektroda, a ljudi oko mene bje?že :D

Jel mi moze neko opisat na sta triba pripazit elektricar na cargo brodu sta se tice makine tj.struje u makini,ovo mi je prvi brod za električara na cargo brodu?

Jel mi moze neko opisat na sta triba pripazit elektricar na cargo brodu sta se tice makine tj.struje u makini,ovo mi je prvi brod za električara na cargo brodu?

O kakvom se cargo brodu radi ? Jesi li bio asistent do sada,jer ako nisi.... :confused:
Jel' ima brod dizalice,ako ima,koje su ? Daj malo detalja,pitanje je kratko a odgovor se mo?že protegnut na par stranica :uzdravlje

Brod MSC KIM,bija san asistent ali ne na toj vrsti broda,tako da mi je malo nepoznato na sta bi triba obratit paznju.

@neny , za taj odgovor tribalo bi sisti digod , pojisti portadu blitve i bile ribe , a jedno 6 sati samo za osnovicu .
Ja ti želim sve najbolje , evo imaš tu na portalu dobre ekipe od struje , PITAJ!!!
Izvini što ti moram reći , ali tvoje pitane je malo prekratko , a odgovor tako dug.,..neko to nazivaju ISKUSTVOM .
Pomalo , sve će doći na svoje , samo ljudima pokaži volju .
AJ pozzzzzz:uzdravlje

Brod MSC KIM,bija san asistent ali ne na toj vrsti broda,tako da mi je malo nepoznato na sta bi triba obratit paznju.

Reeferi , i sve ??to dolazi uz njih ( rez.djelovi , freon , .....) , most ka most , pazi se kineskih gradnji , korejanci mogu proći za koju godinu od ovih ....
Slabost u nacrtima i manualima !!!!
Balast i santine i nafta daljinski ventili ...hmmmmmm,
AL AJDE IZJEBAČE?  TI TO !!!!!!!
OPU? TENO !!!!

Last edited:
odgovor Chorkici - ne znan dru?že ,al bum naučil valjda :D

ev zahvaljujući strujama već sam bli?že odgovoru :uzdravlje

odgovor Chorkici - ne znan druže ,al bum naučil valjda :D

ev zahvaljujući strujama već sam bliže odgovoru :uzdravlje

FORZA AKAC !!!!:uzdravlje

Na mom brodu je bilo 10000V, i na kaldaji i na incineratoru. Ja mašem sa elektrodom u zraku, ono frca između elektroda, a ljudi oko mene bježe :D

A jesi pustia malo diesela kad si mahao elektrodama , ono malo simulacija Vietnama , znaš kad Ameri istjeruju ove iz rupa ....hahahahah......da , naravno i jedno 15 bari tlaka , dizna5.5;)

chorke evo ja,ja,ja mogu li ja drugarice,ruka mi je visoko u zraku
je li 5-10 kv???

odogovor je ka i uvik toČan . Upravo ste osvojili 25 000 kuna !!!
MoŽete spustiti ruku nazad na kolino kolegice .

Last edited:
Back