Brodski elektricari

China Town

China Town

Jes Kinezi su čudo za novogradnje i sihronizaciju nacrta sa pozicijama tra?ženog objekta.
Pirmjer sa Kineza 2 godine "starog". Hoće Kapo da startamo bilge separator sa morskom vodom direktno na usis praznog bilge tankoa. Pi??e lijepo sa strane panela da se u tom slučaju premoste terminali za high i low levelu u tanku , da bi se mogao separaor uputii . To se napravilo i sve radi .
E , ali hoće Kapo da zna di se nalaze ta dva levela , da ih on mo?že probati i od tamo,kako mu i maintenance ka?že .I gledam nacrt i lipo stoji oznake LLA i HLA taman po provi tanka kraj zama??njaka GM, i tra?žim ja to tamo po santinama di je i tank , i ne mogu ih naći da me ebe?? . Pa aj onda po kabelima a oni idu ne doli prema tanku nego gori povi??e osovine gl. motora pa u trasu i posli ko zna gdi . Pa aj sad ne da mi vrag mira , odvidaj portelu i uđi u bilge tank i na zadnjoj pregradi po provi eno ih Boga mi tamo , e ali samo plovci, a kuči??te sa spojnom kutijom s druge bande u nekom drugom prostoru . I opetu nacrt , u nacrtu na tom mijestu ni??a ne pi??e .Aj i opet u nacrt i vidim da ima kus coffeerdama ispod gl.motora a ima portelu skroz po livoj strani motora , ajmo reći 8 metara od bilge tanka,pa aj u??a unutra na??a kabele i idu lipo preko svih pregrada suhog prostora pa skroz do kuči??ta plovaka.I kad sam objavio priču Kapu,koji je izjavio da je nemoguće da su ih tako izveli, reko i meni prvi puta , ali takva nas put ide budemo li ih mijenjali ili otpajali .
Nije neka prića ,malo dosadna,ali se sjetio kad je gore čovijek rekao . " ..da će dati guze ko nađe senzor na H.F.O.TK 2P..":D

Jo?? uvijek ne poku??avam komentirati Kineske novogradnje ,ali ih isto malo opsujem u sebi ,kad za popraviti pećnicu u ku?žini moram razbiti po tone pločica i cementa da bi je zaokrenuo i otvorio,jer su je braća Kinezi zacementali kao i pol uredjaja po accommodationu .

Pozzzz kolegama!!

Chorke straj me i pomislit ovo komentirat.A ipak cu komentirat na kraju ko ga jebe.Je li ovo vakumski kontaktor ja cu onako naivno? Onda ti reci je pa ja iman pravo na jos jedno podpitanje.Onda te ja pitam je li mozes specificirat je li model HCA 32,34,62 ili 64. Onda ti potvrdis koji je model pa mozemo dublje u raspravu.Cini mi se nema kruva od elektricara na ovome forumu.Svi ka da igraju mali balun.Nema nikoga sta igra Ligu prvaka.

Last edited:
Jesiima iskustva sa ovim , radio ovo ???
Za Voltage i druge !!!

Nisam imao iskustva sa Hyundai breakerima, na mom trenutnom brodu su ABB SF6 (10kV)...A ako pitaš dali sam imao iskustva sa ovim šta je na prvoj slici onda je odgovor DA...:D

:uzdravlje

Chorke straj me i pomislit ovo komentirat.A ipak cu komentirat na kraju ko ga jebe.Je li ovo vakumski kontaktor ja cu onako naivno? Onda ti reci je pa ja iman pravo na jos jedno podpitanje.Onda te ja pitam je li mozes specificirat je li model HCA 32,34,62 ili 64. Onda ti potvrdis koji je model pa mozemo dublje u raspravu.Cini mi se nema kruva od elektricara na ovome forumu.Svi ka da igraju mali balun.Nema nikoga sta igra Ligu prvaka.

Je, vacuum contactor je to,pa kad si zumirao sliku mogao si vidit i da je contactor odradio samo 748 ukapčanja ;)

Last edited:
Jesiima iskustva sa ovim , radio ovo ???
Za Voltage i druge !!!

? ta se tiće prve slike radio a ako ti triba jeftino ti nabavim cilu opremu za VN glave ( ako su Visoko Naponske) ;););) i instaliram po kućama :D:D:D:D

A ove sklopke nisam vidio :o:o:o

@High voltage
Pa sto bi meni taj broj znacio kao antielektricaru,a vjeruj mi nisam jer za kompjutere nisam Bill Gates i nisam toliko vican kompjuterima. Ovaj forum mi je krajnji domet po tom pitanju.Prepoznao sam tip kontaktora na kojima smo imali prakticnu nastavu iz predmeta Elektrotehnika kod prof.Kuzmanica na pomorskom fakultetu u Splitu tih davnih 90-tih.

@High voltage
Pa sto bi meni taj broj znacio kao antielektricaru,a vjeruj mi nisam jer za kompjutere nisam Bill Gates i nisam toliko vican kompjuterima. Ovaj forum mi je krajnji domet po tom pitanju.Prepoznao sam tip kontaktora na kojima smo imali prakticnu nastavu iz predmeta Elektrotehnika kod prof.Kuzmanica na pomorskom fakultetu u Splitu tih davnih 90-tih.

Hebote ti to vidio 90? A ja mislio da je ovo Chorke iscupao sa Discoverya.
Evo 2011, a ja tek danas vidim te komade i to na slici. Sta ti znaci bit napredan.

A sad da cujemo nase letricare sto su najcesce boljke na ovom tipu kontaktora za mekano startanje sto neki vole isticati??? Kakvo je odrzavanje??? Ajmo malo.PRAKSA,ISKUSTVO,Ostavimo se teoretiziranja. Chorke koji je tip/model ono na slici???

Thruster 3300 V

Thruster 3300 V

Hvala svima na aktivaciji !!!
Vaccum sklopke nisu tematika , sorry kolege !!

UKRATKO : Barba ukljući power availible , starta motor , sva indikacija radi :" main motor run , nema niti jednog alarma na local poći i na remote na mostu.
Barbi i usranom upravittelju bez breveta ne možeš objasniti da ne možeš startati thruster više od tri puta radi autotransformatora .
Kažem Šabanu od Kapa , ja ne mogu raditi na ploči di cirkulira 3 300volti ac , naravno glupi odogovor da probam na transformatoru 3000-110...ajooojjjj.
Uglavnom kažem Kapu ajmo ga isključiti , uzemljiti faze,pa idemona checking
connctatora .
E SADA DOLAZI PITANJE KOJE BI POSTAVIO KOLEGAMA.
DA LI JE DOLAZILO IKAD DO NESRETNIHSLUČAJEVA?
I ZADNJE , MOLIM VAS LIJEPO RAZLOG UZEMLJENJA , KOLIKO OTPRILIKE OSTANE STRUJE NAKON ISKLJUČENJA TRANSFORMATORA .
OPĆENITO PROCEDURU , RADA NA SKLOPKAMA U BEZNAPONSKOMSTANJU .
ETO DRAGI KOLEGE , AKO IŠTA NEKO ZNA BIO BIH ZAHVALAN .

P.S. RADIO SAM NA TOME ,ALI BIH VOLIO DA SE VAŠE MIŠJENJE POKLOPISA MOJIM. JER SAM NAPRAVIO BARUFU SA CIJENJENIM RUKOVODSTVOM ,
ALI SAM NAPRAVIO I THRUSTER...hahaahhaha...:mad::p:D

ELEKTRIČARIMA

Last edited:
Frankie -

Ne bih se stel mesat....nesto si se gadno zamirija Propuhu. Sta ne podneses tuzbu na sudu za ljudska prava?

Last edited:
A neceeemo tako druze,ajmo mi prvo apsolvirat ove vakumske prije nego krenemo na izolaciju na HV(preko 1000 AC voltova i preko 1500 DC voltova) i procedurama za istu.
Aj nema veze evo me taman sa ssastanka danas sastavljam 2 turbine ali pokusat cu ti brzinski odgovorit jer jednostavno ne mogu odolit,mada ocekujem pitanja glede ovih vakumskih.
1. dolazilo je do smrtnih slucajeva, jasno.Razloge je upravo ovaj sto si nave sto ti je rekao kapo.Ljudska glupost
2.Pitanje kod izolacije je tko ide radit i koji posal.Ako ja imam nesto radit na thrusteru dovoljna je samo izolacija bez uzemljenja(znaci izolacija samo jedne strane).A ako ti ides radit onda obavezno uzemljenje(znaci da si siguran da je izolirano s obe strane-nemojte me sad vatat oko strucne terminologije jer se na hrvatskom jednostavno ne znam izrazavat kad su strucni termini u pitanju). Na ovo dalje u odgovoru pod 3. kako slijedi.
3.Pitanje koliko ostane struje je otprilike kao da si pitao koliko je dug konop. Od same izolacije do momenta kad mozes napravit uzemljenje je obicno vremenski 6-15 minuta prema onome sto kaze Siemens i ostali proizvodjaci,ali u svakom slucaju uzemljenje se ne bi smjelo radit prije nego napon padne na 30 V. E pa odgovor na ono koliko ostane struje ti je ovo. Dokle god je vise od 30V ne uzemljuj.
4.Procedure su razlicite od kompanije do kompanije ali princip je isti sve su ostalo nijanse.Radi se samo o nivou odgovornosti i tko sve treba potpisat da bi se uopce krenilo to radit.Imaju procedure i check liste kao i specificne procedure koje se primjenjuju za pojedini model/objekt i slicno.

Last edited:
@Off
Duga me borba ceka.Za ic na Strausburg moram prvo iscrpit sve pravne ljekove u RH.Znaci opcinski sud,zaupanijski,vrhovni i ustavni.Tek onda mozemo preko granice.

UKRATKO : Barba ukljući power availible , starta motor , sva indikacija radi :" main motor run , nema niti jednog alarma na local poći i na remote na mostu.
Barbi i usranom upravittelju bez breveta ne mo?že?? objasniti da ne mo?že?? startati thruster vi??e od tri puta radi autotransformatora .
Ka?žem ? abanu od Kapa , ja ne mogu raditi na ploči di cirkulira 3 300volti ac , naravno glupi odogovor da probam na transformatoru 3000-110...ajooojjjj.
Uglavnom ka?žem Kapu ajmo ga isključiti , uzemljiti faze,pa idemona checking
connctatora .
I ZADNJE , MOLIM VAS LIJEPO RAZLOG UZEMLJENJA , KOLIKO OTPRILIKE OSTANE STRUJE NAKON ISKLJUČENJA TRANSFORMATORA .
ETO DRAGI KOLEGE , AKO I? TA NEKO ZNA BIO BIH ZAHVALAN .

P.S. RADIO SAM NA TOME ,ALI BIH VOLIO DA SE VA? E MI? JENJE POKLOPISA MOJIM. JER SAM NAPRAVIO BARUFU SA CIJENJENIM RUKOVODSTVOM ,

ELEKTRIČARIMA

Bog prijatelju!

Imman jedno pitanjce.
Imas li polozen HV safety course?
Ako ne reci tom kapu i barbi da san ih pozdravija.

Pa to je i obavezno. Ja mislim da je prema pravilima klasifikacijskog drustva to zahtjev.Takodjer u SSM bi trebalo pisat nesto poput ovoga "ONLY a person who has completed the required HV safety training course and is authorised to lockout or tag-out a specific equipment should perform service or maintenance"

A sta cemo sa ovim vakumskim??? Ima li tko kakav prijedlog??? Postavlja se pitanje da li ima kandidata spremnih prihvatit izazove Lige prvaka ili su i dalje samo zainteresirani za seosku ligu??

Barbi i usranom upravittelju bez breveta ne mo?že?? objasniti da ne mo?že?? startati thruster vi??e od tri puta radi autotransformatora .
Ka?žem ? abanu od Kapa , ja ne mogu raditi na ploči di cirkulira 3 300volti ac , naravno glupi odogovor da probam na transformatoru 3000-110...ajooojjjj.
Uglavnom ka?žem Kapu ajmo ga isključiti , uzemljiti faze,pa idemona checking
connctatora .
ETO DRAGI KOLEGE , AKO I? TA NEKO ZNA BIO BIH ZAHVALAN .

P.S. RADIO SAM NA TOME ,ALI BIH VOLIO DA SE VA? E MI? JENJE POKLOPISA MOJIM. JER SAM NAPRAVIO BARUFU SA CIJENJENIM RUKOVODSTVOM ,

ELEKTRIČARIMA

chorke ,nevidim sta je problem sa trasterom ,nije starta ili je.
ovo sta je napisa frenki je plus/minus normalna procedura .
morao bi 3300 stranu uzemljit u svakom slucaju,zasto, zato jer se samo jedan put pogrijesi...indukcija ,slucajno startanje,kablovi dugi ponasaju se kao kondezator,

dok je pod naponom 3300v ,na stranu kontrolnog napona 110v mozes raditi jer toj dio mora biti i fizicki odvojen od viseg napona.
osim toga davno prije na takve su trastere ugradivali switch za simulaciju automatike sklopki .

Back