Placa nije losa, ali ima drugih problema

. Ugovor za kadeta je 12 mjeseci +-1, a mislim da se moze dogovorit za 7+-1, ali to znaci 8 mjeseci, ista je prica za oficire i ratinge (ovaj ugovor je za EX Jugu, a za sve ostale zemlje je 4-5 mjeseci, nije mi jasno zasto moze dobit ukrainac ugovor od 4-5 mjeseca a Slovenci i Hrvati koji su vec od uvjek na toj kompaniji 8).
Ekipa zavisi od broda, u prosjeku je na palubi 50% Slovenaca i 50% Hrvata(a ima i Poljaka i Rusa,...), a u makini vise ili manje Ukrajinci, Rusi,Crnogorci(nesto i Slovenaca i Hrvata) a ratingi u makini su iz filipina(i ostale azijske zemlje).
A najvecja lutrija je na koji brod upadnete, imaju par novih, i par starijih koji su dobro odrzavani, a ima i par ajmeboze brodova

, ali mislim da su ove najlosije vise ili manje prodali.
Jos jedna stvar je da ima firma veliki problem sa senior kadrom, jer jih puno juniora napusta (niko ne zeli biti chief tamo ), i zbog toga imas par kapetana na ovoj firmi koji stvarnu niso vrjedni tog naziva (alkoholicari ili sociopati ili neznalice koje je firma doslovno natjerala na kapetansku poziciju a oni su sami na firmi rekli da bi najvise voljeli biti sekondi do kraja kariere

), a imas i par dobrih, pogotovo koliko cujem Poljaka.
Spiza zavisi ali vise ili manje vrlo lose (problem je i sa kuharima, ima par prekvalificiranih strojara, i par alkoholicara, i par njih koji si zajedno sa barbom punijo dzep sa lovu od panatike).
A sta se posla tice je dosta ok, radi se 8h dnevno, mozda prvih par mjeseci samo na palubi, a onda striktno 4-4(most-paluba), al opet naravno sve zavisi od ekipe i od broda.(naprimer ja sam bijo svoj zadnji ugovor tamo nonstop na palubi jer smu imali ogromne probleme sa brodom i jos jedan mornar je bio invalid(doslovno, lik je imao brain stroke par mjeseci prije nego je dosao na brod

), most sam vidio samo kad sam bio na timunu, a bar to sam bio dosta jer nam cjeli ugovor nije radio autopilot

)
Ali nije sve tako ruzno kao izgleda, dosta ovih brodova ima dobre portove, i dosta se stoji tamo tako da se moze i puno izlazit, i dok si kadet nema problema mozes biti vani cjelu noc(ako nisi u duploj gvardiji, ali se i to moze dogovorit), i na kraju ugovora cete imat dosta para za platit porucniski i sve ostale brevete.