Kadetura

Mateo

New member
Pozdrav svima,zanima me mogu li odradit kadeturu bez zavrsene srednje pomoske, imam matrikulu i D2? Dosad sam navego (5 god.) na maloj obalnoj ko timunjer. Unaprijed zahvaljujem.

Čito sam i ja to samo sto se ne spominju kadeti. Dali se pod kadetom misli na člana posade koji čini dio plovidbene stra?že?

Sorry, bila su dva slicna threada. Nisan vidija da si bija timunjer. U ton slucaju ne virujen da mozes. Timunjeri sa kojima san bija su odlucili zavrsit srednju pomorsku vanredno pa je valjda to jedini nacin. A sta se ne raspitas za vanrednu srednju pomorsku. U Splitu to i nije neki problem za zavrsit ljudima koji su navigali, a nije ni puno skupo.

Ma zavrsavam ove godine visu pomorsku,smjer Pomorske tehnologije jahta i marina pa posto tu nema kruha planiram se dogodine prebacit na nautiku. Pa sam mislio prije toga poc odradit kadeturu.

Provjeri si jos na kapetaniji,dali ce ti se priznat ovo sta si bio za timunjera kao dio kadeture!Znaci,finit srednju ili visu,za kadeta 6 mjeseci na brod preko 3000 BT u medjunarodnoj plovidbi i mislim da ce ti ostalih 6 mjeseci kadeture pokrit navigacija za timunjera!

@mateo
Mozes li odradit odvjetnicki ili lijecnicki pripravnicki staz prije zavrsenog fakulteta(u nasem slucaju srednje,vise ili faxa) pa naknadno zavrsit fax i da ti se to prizna.Ili jos bolje zasto ne bi moga prvo radit jedno 20 godina i kad vidis da ti se posal svidja onda tek zavrsit fax.Jasno das im casnu pionirsku da ako je to ono sta ti zelis da ces sigurno zavrsit.Ja mislim da ne mozes.Isto tako mislim da se nikakva navigacija za timunjera nece priznat kao kadetura.

Last edited:
nema šanse da kadeturu možeš odradit ako nisi završija srednju smjer nautike ili faks nautika a s tim jahtama i marinama ne virujen da možeš to je nešto sasvim drugo

Osobno znan tri slucaja di je ministarstvo odobrilo skracenu asistenturu od 6 miseci. To su bili ljudi koji su navigali oko 20 godina ka nostromi makine a i firma ih je malo poduprla u zahtjevu. Ne znan sta ce rec za 5 godina ali provaj, ne mozes nista izgubit.

na kadeturu se moze ici s polozene prve dvije godine bez obzira koja si srednja bia,ali samo smjer nautika, kolega mi je odradia tako dobijes 5 breveta u referadi ides u kapetaniju napravis matrikulu i to je to

to znam, meni je razlika između prve godine PTJM-a i nautike u 3 predmeta i nedaju mi ih prenijet u drugu godinu i sve skupa polozit nego upisat godinu po godinu. Vjerojatno im trebaju pare.Grrrrr

logicno da ti nedaju jer onda bi se i ptmj zvalo nautika uostalom vama je to puno lakse od navigacija do stabiliteta manje vas cijepe

Cadet/Apprentice
Deck

Under the overall supervision of the Staff Captain and the direct supervision of the Chief Officer (Safety) and Chief Officer (Deck) the ADO should become familiar with all deck evolutions. The ADO also participates in watches under the direct supervision of the Office in Charge of the Navigational Watch.

RESPONSIBILITIES: Those assigned to this position shall work with superiors to understand and comply with the company's safety, navigation, and environmental policies including, but not limited to, their responsibilities under the Emergency Plan and Muster List. The ADO shall have an understanding of the Navigation Policy and Procedures manual, Master’s Standing Orders, and Master’s Night Orders. The ADO may, at time to time, be assigned additional items consistent with the safe operation and mission of the vessel.

QUALIFICATIONS: Licensed deck officer OR deck cadet/student at a maritime academy OR other approved program to obtain a deck watch-standing officer’s license.
Cruise Ship
Available on request
Salary Available on Request
No
6 months weeks days

Radi se o Celebrity cruises, pa možete pokušati kontaktirati.
Preuzeto sa: www.shiptalkjobs.com

Cadet/Apprentice
Deck

Under the overall supervision of the Staff Captain and the direct supervision of the Chief Officer (Safety) and Chief Officer (Deck) the ADO should become familiar with all deck evolutions. The ADO also participates in watches under the direct supervision of the Office in Charge of the Navigational Watch.

RESPONSIBILITIES: Those assigned to this position shall work with superiors to understand and comply with the company's safety, navigation, and environmental policies including, but not limited to, their responsibilities under the Emergency Plan and Muster List. The ADO shall have an understanding of the Navigation Policy and Procedures manual, Masterâ??s Standing Orders, and Masterâ??s Night Orders. The ADO may, at time to time, be assigned additional items consistent with the safe operation and mission of the vessel.

QUALIFICATIONS: Licensed deck officer OR deck cadet/student at a maritime academy OR other approved program to obtain a deck watch-standing officerâ??s license.
Cruise Ship
Available on request
Salary Available on Request
No
6 months weeks days

Radi se o Celebrity cruises, pa mo?žete poku??ati kontaktirati.
Preuzeto sa: www.shiptalkjobs.com

...ovaj brod na kojem sam sada ja Celebrity Century nema jednog kadeta tj. bez njega smo vec 8 dana...a kad dolazi novi nitko ne zna..stoga se isplati probat...

logicno da ti nedaju jer onda bi se i ptmj zvalo nautika uostalom vama je to puno lakse od navigacija do stabiliteta manje vas cijepe

apsolutno se slazem, PTJM upisuju oni koji leze na parama (znam dosta slucajeva) i koji su to upisali samo radi diplome da se prica a neki rade skiperaze, to je jedino sta mozes s tim smjerom. Ja sam pomorski sustavi i procesi, i kad sam ih pitao da se prebacim na nautiku nismu mi dali, kao priznat cemo ti sve ali ponovno godina za godinom. a smjer mi je duplo jaci od nautickog (imao sam i Jurisica, Orsulica u Tomasa 5 matematika, 3 mehanike, stabilitet otpor i ptopulziju broda i sta jos ne), jer kad diplomiram pored diplome svog i mat cu i diplomu nautickog smjera. I Mateo kadeturu NE MOZES odradit bez bar srednje pomorske!!!!! Frenki ti je tu upravu!!!!

moze pitanje...sto bi tocno trebalo znacit ovo produzenje kadeture i asistenture na 3 godine ??..nije mi to bas jasno..

ok,ako mi vec prebacujete post iz "zapazanja" (iako mislim da je bio na pravome mistu,nema veze), u ovaj thread
da pojasnim pitanje

vezano uz zahtjev udruge da se produzi kadetura na 3 godine jel to mislite samo na pomorce sa srednjom skolom i kako bi to funkcioniralo?da odmah odtuku te 3 godine,ili kad postanu 2 casnici ili ??

Last edited:
Back