Ukrcaj sa gimnazijom?

paLada

New member
Pozdrav iz hladnog Zagreba

pitanje je sljedeće : Je li moguće otići na brod sa zavrÅ¡enom gimnazijom? Dakle bez ikakve veze s morem, otići na bilo koje radno mjesto, dakle od nekoga ko će nosit tanjure pa sve do,ako treba laÅ¡tit cipele kapetanu jelte.

Razlog je sljedeći ; želja mi je upisat brodostrojarstvo i jednog dana mucit se kao i mnogi ovde, ali na savjet starijih pomoraca istaknuto je da mnogi dođu, prođu prvu neveru i shvate da ne mogu viÅ¡e. Problem je sljedeći, znam da mnoge firme traže određeno iskustvo, ako ne iskustvo onda starost zbog "ozbiljnosti". Volio bih ako je moguće pauzirati godinu između gimnazije i faksa da vidim broda, da vidim Å¡to to znači pa makar iz perspektive jednog konobara koji stroja neće vidit.

Hvala vam ljudi unaprijed.

Imaju pozicije koje ne zahtijevaju Å¡kolu tipa čistač ili mornar. Ako ti je želja brodostrojarstvo onda traži negdi da se ukrcaÅ¡ kao čistač. Bit ćeÅ¡ u stroju pa tako i vidit kako to izgleda i kakav posal bi radio u budućnosti. Virujem da će ti bit vrlo teÅ¡ko nać ukrcaj u kratkom vremenu. TrebaÅ¡ pripremit osnovne brevete i matrikulu i započet s potragom. Ako ti se ne posreći, upiÅ¡i brodostrojarstvo i kreni na faks pa ako te neko pozove dok studiraÅ¡, zamrzni Å¡kolu i pođi na brod. Tako bi možda taj dio navigacije kasnije možda moga bit priznat kao dio asistenture

Zao mi je ako glupa pitanja postavljam, dakle za čistaća isto treba brevet? Tako sam iscito iz tvog posta? Sto se mene tice radio bi bilo Å¡to, bar tako sad razmisljam, a ovo za asistenturu sumnjam jer to su sve neÅ¡to postrožili.

Hvala ti na pomoći.

Ukrcaj sa gimnazijom?

Moj savjet ti je da upises skolu odma i pokusas to zavrsit.sad da li nautika ili strojarstvo sam odluci ali u toj odluci ti nece pomoc 6,7,8 miseci na brodu ka cistac ili mornar.razlika posade i oficira ti je ka i razlika stjuardese i pilota aviona
Ako mislis da ces stim da ces bit stjuard u avionu znat jel oces bi pilot ili ne varas se.
Samo ces izgubit vrime na brodu a ka cistac ili mormar to moze bit i 8,9 miseci
I jos nesto.nemoj mislit ako si bia na nekoj fiirmi cistac/mornar da imas vece sanse opet ic na tu firmu ka asistent/kadet ili oficir

I jos nesto.kazes gimnazija.znaci ne bi triba bit glup sta oce rec da gimnazijalac rjesi pomorsku visu u roku
Pogotovo za palubu
A sta se tice palube ili stroja
Imas li svoje auto koje popravljas.garazu di prckas.jesi spretan sa kljucem i gedorima.imas lu afiniteta za mazut ili si setnja laganini

Sent from my internet mobile device

Last edited:
Po mojem iskustvu solidan gimnazijalac zavrÅ¡ava bilo koju struku pomorskih fakulteta sa jednim okom otvorenim ili sa 50% napora. Znači bez muke. Za Gimnazijalaca jedne gimnazije kao GAM u Ri ili slično u drugim gradovima, pomorski faks je zajebancija obzirom na znanja stečena tamo. Gotovo bi se reklo "waste of talent"... Jedino je zez znati unaprijed , bez da si probao, je li taj život za tebe. A to je ipak jedan , ajmo reć , ne baÅ¡ najsretniji život. Zato odluka na tebi , a probavanje kao mornar ili čistač ne preporučam. Ionako to čeka kasnije. Svako zna za sebe.

Hvala svima na odgovorima jos jednom, bajica, link ce bit vise nego koristan.

Jose hvala ti na inputu.

Nisam nesto spretan ekstra, nije ni da sam puno probo, ja sam viÅ¡e to strojarstvo izabro onako iz spektra predmeta koji me viÅ¡e diraju, fizika matematika i slično. Å to se tiče neke prave prakse, ovako da sam ja sad neki majstor za to, necu lagat, nisam probo. Zato i govorim, nije niÅ¡ta u kamenu jel, može se tu joÅ¡ svaÅ¡ta, al isto tako vjerujem da nije svaki brodostrojar majstor bio za aute, ili opcenito mehaniku i slično.

Edvin, gimnazija je dobra, top 10 u zagrebu?, Cisto moja procjena. Å to se tiče sretan il nesretan, to je jako subjektivan pojam, ono Å¡to je nekome muka bez familije nekome je sreća, pa tako ukrug. Ima loÅ¡ih ima dobrih stvari, tako bar sve izgleda :)

Hvala svima na odgovorima jos jednom, bajica, link ce bit vise nego koristan.

Jose hvala ti na inputu.

Nisam nesto spretan ekstra, nije ni da sam puno probo, ja sam viÅ¡e to strojarstvo izabro onako iz spektra predmeta koji me viÅ¡e diraju, fizika matematika i slično. Å to se tiče neke prave prakse, ovako da sam ja sad neki majstor za to, necu lagat, nisam probo. Zato i govorim, nije niÅ¡ta u kamenu jel, može se tu joÅ¡ svaÅ¡ta, al isto tako vjerujem da nije svaki brodostrojar majstor bio za aute, ili opcenito mehaniku i slično.

Edvin, gimnazija je dobra, top 10 u zagrebu?, Cisto moja procjena. Å to se tiče sretan il nesretan, to je jako subjektivan pojam, ono Å¡to je nekome muka bez familije nekome je sreća, pa tako ukrug. Ima loÅ¡ih ima dobrih stvari, tako bar sve izgleda :)

Ako si zavrÅ¡io bolju ZG gimnaziju, bilo koji pomorski fax će ti biti mačji kaÅ¡alj. Preporuka brodostrojarstvo svakako. Ja ti mogu reći da nakon svojih 20 godina na moru, ne bi opet, da mogu vratiti vrijeme. Ali godine prolete. Kako sam rekao svak svoje zna. Ali sam fax ti nije niÅ¡ta posebno. Sretno.

pozdrav svima, zanimaju me dva vaša odgovora.
prvo jeli sigurno da će kompanija priznat kadeturu nekog posla (čistača ili konobara) za kasnijeg vježbenika stroja ?
drugo ,na tankersku zadar sam čitao da primaju samo ljudstvo iz zadarske županije,jeli do u potpunosti istina ?

dalje,mislim da je rad u strojarnici dosta različit od posla na palubi,a joÅ¡ veća razlika sa zapovjedničkim mostom - bio sam nedavno na vježbama i profesor nam je predavao o razlikama prostora,tako da možda to nije baÅ¡ najbolji odabir da osjetiÅ¡ budući posao strojara. iako će ti svakako pomoć da osjetiÅ¡ život na brodu. joÅ¡ bi nadodao da sam fakultet ili viÅ¡a pomorska nije glavna specifika ovog posla nego rad i život u težim socijalnim uvjetima broda.

pozdrav svima, zanimaju me dva vaša odgovora.
prvo jeli sigurno da će kompanija priznat kadeturu nekog posla (čistača ili konobara) za kasnijeg vježbenika stroja ?
drugo ,na tankersku zadar sam čitao da primaju samo ljudstvo iz zadarske županije,jeli do u potpunosti istina ?

dalje,mislim da je rad u strojarnici dosta različit od posla na palubi,a joÅ¡ veća razlika sa zapovjedničkim mostom - bio sam nedavno na vježbama i profesor nam je predavao o razlikama prostora,tako da možda to nije baÅ¡ najbolji odabir da osjetiÅ¡ budući posao strojara. iako će ti svakako pomoć da osjetiÅ¡ život na brodu. joÅ¡ bi nadodao da sam fakultet ili viÅ¡a pomorska nije glavna specifika ovog posla nego rad i život u težim socijalnim uvjetima broda.

Lako za kompaniju. Priznavanje kadeture ili asistenture je moguće je jedino ako ti je to upisano u matrikulu istekom ugovora. Znači da bi ti kapetanija priznala pripravnički staž , adekvatna pozicija mora pisat u matrikuli. A to Å¡to radiÅ¡ na brodu je drugo. A da li će te netko poslati na brod za čistača, a da se u matrikulu piÅ¡e da si vježbenik, e to je stvar kompanije. Ja sam konkretno na kompaniji gdje su uglavnom čistači i dio mornara ustvari kadeti, ali im piÅ¡e u matrikuli da su vježbenici.

Tankerska u zadru ti prima cistace stroja. Fali ljudi😬

Hvala na informaciji, pogledat cu malo, ako tko ima kakav broj mobitela ili nesto nek stavi, isao sam na stranicu, samo seaman app, a imam pitanja nekoliko pa nemam što slat.

Ima li itko osobnog iskustva s ovako nečim? Da je bio ili mislio ići?

Back