Pomoć u vezi sa faksom

Coko

ETO
Ovako, tribala mi mi pomoć u vezi dolje navedenog zadatka za faks. Pneumatski dio bih mogao relativno rijeÅ¡iti, ali električni dio mi je problem pa ako ima netko da zna ovo otprilike napravit ili ima neku sličnu električnu shemu bilo bi mi od velike pomoći.

Jednoradni pneumatski cilindar otvara i zatvara klapnu za prinudnu ventilaciju strojarnice

Upravljanje je daljinsko i izvedeno je sa dva mjesta upravljanja, lokalno i iz kontrolne kabine strojarnice. Sa lokalnog mjesta upravlja se pneumatski, a iz kontrolne kabine strojarnice električki. Za otvaranje i zatvaranje klapne koriste se zasebna ručno aktivirana tipkala. Položaj otvorenosti klapne može se podeÅ¡avati. Brzinu klipnjače potrebno je podeÅ¡avati u oba smjera. Za zatvaranje klapne u slučaju nužde (požara) koriste se dva protupožarna tipkala. Jedno protupožarno tipkalo se nalazi na upravljačkoj ploči u kontrolnoj kabini strojarnice, a drugo do glavnog ulaza u strojarnicu. Protupožarna tipkala aktiviraju zasebni elektromagnetski razvodni ventil koji ima pomoćno aktiviranje rukom. Radni tlak sustava je 8 bar. Komprimirani zrak dobavlja se iz sustava manovre glavnog motora (sporookretni dvotaktni dizelski motor) tlaka 30 bar. Na upravljačkoj ploči iz sigurnosnih razloga signalizira se kontrolnim lampicama tlak zraka ≥ 6 bar (žuto svjetlo) i tlak < 6 bar (crveno svjetlo).

Na osnovu teksta zadatka potrebno:
- nacrtati pneumatsku i električku shemu upravljanja,
- napraviti specifikaciju pneumatskih i električkih elemenata (tablicu),
- navesti funkcije pojedinih elemenata (signalni, procesni i upravljački elementi),
- opisati upravljanje uz opis djelovanja svakog elementa,
- ispitati shemu na računalu s programom FluidSIM Pneumatics.

Back