Nikako se ukrcat!

Nisi ti mene shvatija.Tija sam rec da triba trazit posal ondje gdje ga ima bez da ikome omalovazavam trud.To ti je nesto slicno onome da triba brat grozdje kad je jematva. Giliju i meni taman pocela.

Nisi ti mene shvatija.Tija sam rec da triba trazit posal ondje gdje ga ima bez da ikome omalovazavam trud.To ti je nesto slicno onome da triba brat grozdje kad je jematva. Giliju i meni taman pocela.

Frankie, bez brige skuzio sam, no kako netko tko je tek frizak iz skole ili dosao sa kadeture moze znati di posla ima? ne mozes izjednaciti sebe koji vec znas i kako i sto sa nekim tko se jos uvijek muci sa time sto staviti u kufer kada ide na brod. svakako cijenim sto znas iz prve ubosti dobar posao, ja sam to samo jednom uspio kada sam se prethodno dogovorio da apliciram, :)

Mislim da ti u na??im kompanijama nitko ne čita mailove-molbe za ukrcaj-osobno sam se uvjerio.Ako pak inzistira?? na na??im komp. zovi na telefon ili se nekako u??uljaj u kadrovski ured.Ostaje jo?? i preporučeno pismo s povratnicom.Te??ka su vremena i neće se jo?? dugo ni??ta promijenit.Zato ugrabi prvu priliku pa taman čavlima plaćali.

Dobro jutro!
Evo citam ovu raspravu, koja mi vise slici kao preakanje iz supljega u prazno..
Kad malo dublje razmislim, samo dobijam sliku hrv. pomorca...
Snadji se sam kako znas i umijes jer smo kao drustvo i cjelina jad i bijeda,
uvijek ista prica nadjebavanja i nadglasavanja bez konkretnik pomaka...
Svako tko ce pogledati istini u oci, vidjet ce da su nas odavno na svim boljim poslovima preletili poljaci i ukrainci, upravo radim s njima i vidim zasto, oni si jednostavno pokrivaju ledja koliko toliko, ali pokrivaju...
Plovim deset godina i isto sam prosao sve muke ukravanja, al isto tako nakon ukrcaja su sledile ponekad i vece muke, moj dojam je da smo kao nacija jako
neslozni i da cast izuzecima sami sebe dovodimo na ovo stanje u kojem je nas pomorac sada.
Mislim da nam buducnost lezi u zblizavanju i toleranciji, inace nas nema za deset godina.

Dobro jutro!
Evo citam ovu raspravu, koja mi vise slici kao preakanje iz supljega u prazno..
Kad malo dublje razmislim, samo dobijam sliku hrv. pomorca...
Snadji se sam kako znas i umijes jer smo kao drustvo i cjelina jad i bijeda,
uvijek ista prica nadjebavanja i nadglasavanja bez konkretnik pomaka...
Svako tko ce pogledati istini u oci, vidjet ce da su nas odavno na svim boljim poslovima preletili poljaci i ukrainci, upravo radim s njima i vidim zasto, oni si jednostavno pokrivaju ledja koliko toliko, ali pokrivaju...
Plovim deset godina i isto sam prosao sve muke ukravanja, al isto tako nakon ukrcaja su sledile ponekad i vece muke, moj dojam je da smo kao nacija jako
neslozni i da cast izuzecima sami sebe dovodimo na ovo stanje u kojem je nas pomorac sada.
Mislim da nam buducnost lezi u zblizavanju i toleranciji, inace nas nema za deset godina.

@Alan

POzdrav care. Mogu ti reci da se u velikom dijelu slazem s tvojim postom jer ipak je to istina da smo jos uvik nacija koja kaze da je bolje imati 2 eventualno 3 hrvata na brodu jer kad imas 4 vec je svada jer se igra na karte i nije dobro. Zato i potoji forum pomoraca koji ima majeru da se pomaze mladima i starijima za ukrcaj i pitanja u vezi pomorstva. Zato i zelimo da vidimo od navodno 30000 pomoraca koliko je tih koji su premni dati savjet i pomoci a ne kao i do sad govoriti meni je dobro a za druge neka se sami snadu. Isto tako moram ti reci a vjerovatno znas i sam da se kolo srece okrece pa je meni prije prosvjeda jedan tip rekao ( pomorac ) kad sam ga pitao ides li sutra na prosvjed pomoraca u Split rekao sljedece. MA koji qrac cu ici kad mi je bolje spavati u krevetu s zenom. :udriglavom Uglavnom meni je dobro na mojoj firmi i sta se iman buniti. Da bi 7 miseci nakon prosvjeda njegova firma krenila soto i on odma zvao ljude da me pitaju sta znam o drugim firmama ( jer mene nije mogao direktno kontaktirati mozda zbog tog slucaja ga bilo sram ). Dakle kao sta smo rekli kolo srice se okrice i takva razmisljanja kao ovog navedenog su HR stvarnost. Dok to sve ( kao sta si napisao ) ne prominimo tesko cemo naprid a i dalje ce nas stizati Ukracjina,Poljska,Panama i slicno a mi cemo se busati da so najbolji pomorci svita i uzivati u svojoj zabludi a oni ( stranci ) ce dizati vece place i smijati se nama ''najboljim pomorcima svita''.
Eto zato imamo pomorac.net koji je vec sad najpopularnija stranica za pomorce na podrucju bivse Juge a s vrimenom se nadamo da ce solidarnost ljudi s ovog foruma pomoci da se promini ta kriva slika nase stvarnosti.
P.S
Iz ovakvog neslaganja HR pomoraca najvise profitira nasa vlada koja nam namece harace i guli nas do gole koze jer oni jedino mogu uspiti kad smo mi neslozni a kao sta vidis jesmo i njima to ide JAKO JAKO u korist.( ako mi nevirujes pogledaj zakone o 183 dana, o skolstvu pomoraca o reformi zdravstva i slicno )

Srdacan pozdrav i mirno more

Last edited:
mmmmmmmmmmm da!istina je da je od uvik bilo: 3 hrvata na brodu - barufa, 4 - rat. zato sta se bavimo pizdarijama, ko je hdz, ko je torcida,ko je za juga, ko za keruma. osim toga, bahati smo na kvadrat. svi pizde, samo mi znamo sve.
i kad lupis ledjima o ledinu...svi drugi su krivi. ajmo malo pljunit istini u oci:
kakve su nan skole? nikakve. pogledajmo malo skole u indiji, na filipine, necu spominjt englesku i norvesku, pomorstvo se tamo gasi. ja san bija u chennai di u skoli postoji cila makinja i most (cila krma broda stoji na pontonima, accommodation, LPG simulator... ma sve). sta mi imamo? par simulatora i zvizde na plafonu! ko predaje u skoli? sta ja znan, vecina profesora nema ni tri pecata u matrikulu, a dosta njih ni matrikulu. programi? dobri za vozit flotu carice marice. kaskamo za sviton 50 i vise godina.i na kraju... koliko nas ima?sacica. jedna kineska skola izbaci godisnje koliko sve nase u pet godina.i sad glavno: svaki nas momak kad vidi razne kerume, kutle, todorice... pa je li lud se poc topit? dileri voze ferarije, a on studira i onda ne moze nac posla ni za
odvest curu na pizzu? cemu sve to? ovo je surova istina hrvatskoga pomorstva. moj mali sto posto nece u pomorsku skolu, samo priko mene mrtvoga. doda bi na kraju, da vjerovatno iman najbolji uvid u situaciju od svih ovde na forumu, a ko misli da pizdin.... neka prova obrnuto od svega gori navedenoga. za ove omladince sa fakulteton... ne cekajte velike avancamente, do sekonda... i odma salji CV klasi, osiguranju,strpaj se di za safety-a... bilo sta.strpaj guzicu u katrigu ranije, moglo bi ih ponestat. za srednju skolu... ako upali ova dalmoseva susta... ajde, ajde.ako ne,matrikulu brokvon na zid. posada... a nije vrag da se nisu obadali do sada. eto, to je kako ja vidin buducnost pomorstva u hrvata. da bog da sve falija!

istina da nas je malo prema ostaku svijeta, istina je da su nam se skole srozale to temelja, kod nas na fakultetima je najvazniji izvod formule i crtanje grafova, al opet uza sve to dobro se mi drzimo rame uz rame sa svojim zapadnim kolegama, upravo radim sa dancem i norvezinom i ne vidim nikakvu njihovu premoc, osim sa kad ih zuti vide padaju u trans.
Mislim da se mi moram poceti jedni drugima tabanati put jer to nam je jedini nacin da opstanemo u igri..
A mjesta na trulim balkovima i nekim mafijaskim brodovima ce uvijek biti samo pitanje je sta bilo tko moze tamo nauciti ili bolje reci zaraditi.
Dobro bi bilo da se pocinju i pokretati teme vezane za posao, jer ruku na srce
znanje i koja prodana fora u pravo vrijeme je najjaci avacamenat na brodu.
Mirno more ljudi i kako nam je krenulo sigurni letovi, idem malo obic pogon, pozdav!!!!

Istina je da smo mi,Hrvati po pitanju pomaganja i pokrivanju ledja svojima u najmanju ruku jadni,barem vecina.
Mislim da u takve ne spadam,ali o tome mogu prosudjivati drugi.
Uzrok tomu(ne i opravdanje) je sto smo kroz blisku proslost pa i sadasnjost prepusteni sami sebi(snadji se druze) u smislu trazenju posla i opstanka na pomorskom,globalnom trzistu rada.
To bi se moglo protumaciti kao prirodni nagon za opstanak,gdje je bitan samo osobni cilj i ne biraju se sredstva pa ni "gazenje" drugih.
Medjutim,to je pak djelom i posljedica nebrige nase drzave za puno segmenata pa tako i za nas pomorce i pomorstvo.Da zakonodavna,a nakon toga i izvrshna vlast funkcionira kako bi trebalo i kako je u NORMALNIM zemljama imali bi kakav takav oslonac,prava pa i zastitu kad ostanemo na cjedilu.

Kako smo skrenu li teme u roku sec, nije nama drzava kriva sta se vise ne podupiremo na brodovima, malo vise tolerancije i da se malo pogleda svome kroz prste to mi sebi moramo usaditi u glavu u ova usrana vremena..
Naravno sve ima svoje granice, al mislim da bi trebali svi skupa promisliti o tome i javno kuju rjec nabaciti na tu temu,
dok se masa ne skupi, svaka borba je uzaludna...

Naravno da nam drzava nije kriva,ali indirektno pridonosi takvom stanju svjesti.Ni u Jugi nije bilo bitno drukcije.
Sto se tice mase i omasovljenja,ima nas par koji to nastojimo pa nam se mogu i jos poneki pridruzit.

Ja vec dugi niz godina ne navigam sa nasim ljudima ali se nasima stalno pogodovalo. Ne smatram da sam izuzetno strog master ali sa strancima u prosjeku znam poslati doma oko 1-2 na 4 mjeseca, sa Afrikancima i vise. kad sam bio sa nasima bio bi po jedan godisnje u prosjeku i to nakon pustih upozorenja a bilo ih je na tone koji imaju ovo ili ono doma i radi toga su u qrcu. I znam da masu kolega jako progledava kroz prste nasima bez obzira na velicinu pizdarije koju naprave. Neke je to kostalo i posla. Ono sto masu nasih ljudi ima problema skuziti na brodu sa nasim seniorima je da i njihov posao ovisi performansu juniora i nize posade i da danas se sve gleda iz managementa firme kroz brojke. Mi na brodovima smo brojke koje stvaraju brojke, pozitivne ili negativne, i za management koji na kraju godine polaze racun board of directors-u koji onda po tome ocjeni management i donosi smjernice pa tako i u politici zaposljavanja.

Kako smo skrenu li teme u roku sec, nije nama drzava kriva sta se vise ne podupiremo na brodovima, malo vise tolerancije i da se malo pogleda svome kroz prste to mi sebi moramo usaditi u glavu u ova usrana vremena..
Naravno sve ima svoje granice, al mislim da bi trebali svi skupa promisliti o tome i javno kuju rjec nabaciti na tu temu,
dok se masa ne skupi, svaka borba je uzaludna...

eto recimo tu se neslazem s tebom. Jer ako Atlanska daje otkaze svojima, ako niza posada u hrvatskoj je u izumiranju, ako nasi brodari propadaju , ako se nasi skverovi zatvaraju ili privatiziraju za 1 kunu ako nasi skolarci kad izadu iz skole nemaju se di ukrcati jer ih agencije nece po meni je kriva drzava.

Pustimo mi sad medusobno trpljenje po brodima sad pricamo o drugim stvarima. Jer tema threda je NIKAKO SE UKRCAT a to je sve sta sam navea ono sta se gtice drzave i NE UKRCAJA.

Atlanska daje otkaze : Triba se drzava pobrinuti i stimulirati Atlansku ( stavia sam je kao primjer ) s nekim poticajem da drzi sta vise nasih ljudi u stalnom radnom odnosu jer ce i ona iz toga imati dobit.

Slobodna, Sibenska i druge su propale : Zato sta kao sta se zna drzava nije imala sluha za pomoci kad je tribalo. NPR Sibenska ( reka bi moj prijatelj Brazzoduro da neman pojma da nije Sibenska nego Slobodna plovidba Sibenik ) je tribala 15 milijuna dolara za opstati a drzava nije tila te novce uloziti u firmu koja je hranila desetke tisuca ljudi/obitelji i tako u nedogled

Nasi skverovi koji ne grade najbolje brode na svitu ali grade kvalitetne brode srednje klase svi propadaju zbog interesa nekolicine ljudi. Zasto se drzava ne okrene tom problemu i ulozi u ono sta je buducnost iz cega imamo cistu dobit jer lakse je zatvorit i prodat nekome a raja neka place par miseci i gotovo a oni sebe osiguraju za 10 narastaja. O tome se radi. Gradnja broda kosta stotine milijuna dolara / eura i takvih imati u naruzbi bar po jedan godisnje u svim brodogradilistima i mi smo isplivali iz problema za par godina samo sta niko nema sluha i volje cekati svi oce priko noci da se obogate a male ljude niko ne gleda. Nemozes mi reci da ce smjena Ministra doniti poboljsanje u skverovima? Nece jer i taj novi ce nastaviti istip putem Ljudi smao mole za posa oni nemole nikog da im da nesto mukte. To je ono sta oni koji imaju pogace ( citaj foteljasi ) ne znaju da postoje ljudi koji nemaju ni koru starog kruva i dok takvi ne odu s vlasti nece biti bolje.

Kazemo nemogu se ukrcati nasi kadeti/asistenti pa nemogu kad drzava nece da zapriti agencijama i rece morate godisnje ukrcati nrpr 50 kadeta/asistenata ili cete platiti veci porez ili ih stimulira za ukrcaj nize posade i kadeta/asistenata do tad ce nam biti kako je a svi ce samo zaliti. Mi cemo svakim danom sve vise toniti.

Isto tako dok u sindikatima sidu oni koji idu na rucak s predstavnicima vlasti i dizu ruku za svaku odluku vlade bez razmisljanja jer im je placa sigurna do tad ce nam biti tako i nemamo se sta buniti jer zivot je nakav kakav ga sam biras a od domoljublja se ne zivi

Eto prika pa ti sad vidi da li je drzava kriva ili ne za stanje danasnjeg pomorstva u Hrvata ? Ja mislim da sam ti dovoljno objasnio sta mislim i sta me zivot po svitu naucia jer ja mislim da bi nama svima bilo drago da mozemo liti na litovanje a zimi na zimovanje s obitelji i uzivati ali to nece ici dok side u foteljama oni koji side i dok gradani RH misle da sta se mi bunimo tj sta trazimo kruva pokraj pogace a viruj mi tako misli veliki broj gradana RH na nasu zalost

Lip pozdrav

Last edited:
druze predsjednice, ja bi se malo osvrnujo:
- za atlansku - je drzava bi mogla dat poticaje, ali kompanija je zdrava, na solidnim temeljima i solidnoga profita. kao takva dobra je ka krava muzara za porez, i sad sta ce se poc oni zajebavat zbog 20 asistenata i kadeta i izgubit lovu. to je hrvatska... uzmi sta mozes i ne mozes, nedaj nista
- brodogradnja - sjor skroz si u krivu. ovi naplacuju handy bulk 50 miljuni, ja izgradin lpg u koreji za 44, i to za 7 miseci. skver ti radi na profit po potrosenome man houru. sad, ako ja zbog lose tehnologije moran radit handy za 15 miseci i triba mi 5 puti vise varioci nego li koreancu (neman makinje), koliko mi ostane? za prosjecan profit trebalo bi ti bit 11 dolara po manhouru. izadjes li na 7 - gubitak. i jedan brod NE moze ranit skver od par iljada dusa (a di su kooperanti???).
HHI Mipo je preklani izbacija 78 brodova a imaju manje radnika od brodosplita.
ove godine ce 54. brodovi od par stotina miljuni su visokosofisticirani i mi nemamo tehnologiju ni iskustvo jebat se s takvin stvarima.to moze bit skup i pogibeljan izlet. vrimena su se prominila, a mi smo ostali di smo bili prije 30 godina.
- agencije: paz vako - otvori agenciju i reci owneru - slusaj manga, rekla jadranka ako ne zaposlin 50 kadeta da ce mi odrat kozu. ako ces kokola da ti dan ,za zuntu 2 kadeta moras uzest. os maninjorga? 4 najmanje ili ga ne saljen. sta ce se dogodit? poslat ce te u materinu i uzest agenta di drugo!
jebeno je kako okrenes!

atlanska i ostlai brodari imaju poticaj u vidu ne placanja poreza na dobit.Di ces bolje od toga.
-brodogradnja- jadroplov drzavna firma potpisa preskupi bulk kad je bilo evidentno da ce cijene dole i kad je kriza vec dobro zagrizla.To se jos zove i prikrivena subvencija(razlog tome je sto je evropa,ispricavam se europa Sanaderu rekla nema subvencija brodogradnji) koju su dali da se splitski skver u tom momentu odrzi na nogama,a price o visokosofisticiranim brodovima koji ce se gradit neka okace macku o rep.Kad sam im vidija ponudu za jednan drill ship koji je splitski skvera konkurira pa sam na guzicu.Daju ponudu za brod na 200 miljona dolara(kazu mi ,napuvali smo ovo dobro) u momentu kad se Stenin drill max 4 iz samsunga potpisuje za 942 miljona.A kasnili bi jedno 5 godina sa izgradnjom i kosta bi porezne obveznike jedno 3 miljarde na kraju minimum.Ma nije bitno sta grade mogu gradit i gondule i pedaline ako znaju od toga napravit profit.
-agencije- cisti,brutalni kapitalizam u smislu ponude i potraznje.Pa za njega smo se i zalagali i sad ga imamo.Dosa vrag po svoje sta se ono kaze.
@maninjorgo
Usput sto ti je to man hour(covjek sat).Nije mi jasno???

Last edited:
Svaka ti je na mistu Strikane,

Samo da podvučem kolegama da se bez potrebe kontinuirano pripucavaju o nekakvim uvredama i sličnim glupostima i da pozdravim neke 'odbjeglice' koji će se prepoznati..,

blackjack, da li si pitao dolje u Atlanskoj? Prije nekoliko mjeseci su tvrdili da nemaju ljudi i da će biti prisiljeni uzimati filipince. Nisam siguran da će filipinci pohrliti tek tako. Na mojoj kompaniji imaju daleko bolje uvjete nego ??to je meni Atlanska nudila. Poku??aj kontaktirati Splo??nu Plovbu, primali su početnike kada sam bio s njima.

Prika! Zva san Splosnu, caca mi je navega ima 20 godina u njih! Kaze Slovenka da je lista cekanja 6 miseci da imaju kadeta vise nego mornara! A A.P. cu opet zvati u ponediljak! Da vidin di mi je bizat, ako uopce iman di!

Dobro jutro!
Evo samo ukratko, ja vidim da se ovdje doslovno pretace iz supljega u prazno, vi stariji pricate price i pojasnjavate pizdarije,
sve sta vi ovdje iznosite je stvar stara minimalno deset godina...
I sada cete vi nesto promjeniti, necete se ni sekunde pomaknuti,
ja vam zelim svu srecu, al nista od toga.
smjesno mi je kad fugirate studente i kadete s nekim otrcanim forama, tipa, nisi ti brod prova i vidjet ces ti sta te ceka..
JA svakom kadetu zelim da ode sto dalje od bilo koje nase firme,
neka se uci kako ispravnome radu od starta..
Ljudi engleski znate slozite si pricu i zovite....

Dobro jutro!
Evo samo ukratko, ja vidim da se ovdje doslovno pretace iz supljega u prazno, ....

Pa zato je ljepota u mogucnosti izbora(www.sph.hr). U par mjeseci si uspio detektirat,ocijenit,a pretpostavljam da ces i rijesit probleme.
Ako mozes napisi koji su to aktualni problemi pa da znamo i da se ne gubimo rjesavajuci probleme koji su 10 godina stari.

Dobro jutro!
Evo samo ukratko, ja vidim da se ovdje doslovno pretace iz supljega u prazno, vi stariji pricate price i pojasnjavate pizdarije,
sve sta vi ovdje iznosite je stvar stara minimalno deset godina...
I sada cete vi nesto promjeniti, necete se ni sekunde pomaknuti,
ja vam zelim svu srecu, al nista od toga.
smjesno mi je kad fugirate studente i kadete s nekim otrcanim forama, tipa, nisi ti brod prova i vidjet ces ti sta te ceka..
JA svakom kadetu zelim da ode sto dalje od bilo koje nase firme,
neka se uci kako ispravnome radu od starta..
Ljudi engleski znate slozite si pricu i zovite....

@ Alan

Prika ti si samo jos jedan od onih koji govori necete vi prominiti nista. A sta nebi i ti triba biti u toj prici ? Sta ti nisi pomorac koji zeli da se nesto promini i sad kad si naisa na one koji isto zele nesto prominiti onda kazes necete VI prominiti nista.
Samo si potvrdia tezu da je svaki pomorac najpametniji a kad dode doma qcom nece da mrdne.
MI smo do sad napravili dosta ( da nerecem puno) jer smo u najmanju ruku pokrenili one sta 20 godina nisu napravili nista za nas tj za prava pomoraca osim dizanja ruke na svaki vladin prijedlog.
Ovaj tvoj odgovor mi samo govori da nakon sta smo ti dali ARGUMENTE ti si dosa s po meni glupom tezom prilivanje iz supljeg u prazno.

Zelim svu srecu tebi i tvojoj obitelji i naravno mirno more ali mislim da ti vise necu pisati jer dobro si reka da postoje neke stvari koje su prilivanje iz supljeg u prazno a za mene je to ovaj razgovor s tebom.
\
Lip pozdrav i uzivaj

Nema tu price stari moj nikakve, da vi imate neku viziju dosli bi ljudi sami, ja nisam na pomorac.net nasao posao niti mislim da cu ga naci.
Uredu je za malo pocakulati, al kako vidim ovdje se vrti jedna te ista ekipa pedesetak ljudi koja traci dane, da imaju stagod pametnijega za raditi nebi sjedili pred kompom cijeli dan...

Back