MSC putnički brodovi!

Pozdrav...gledam po MSC cruise stranicama da se kreće sa kruzom sredinom kolovoza, da su postavili datume za goste da se mogu ukrcati na sedam dana kruz po mediteranu!
Pogledam na vesselfinder stranicama MSC Grandiosa stigla u Genovu!
Jeli tko ima koju informaciju više, jeli se netko krca? Hvala

Ko je lud krcat turiste i onda se suočit s činjenicon da mu zabrane sljedeće uplovljavanje jer je neko kihnija na brodu?

TUI je prošli vikend krenija s jednim brodom a namjerava ih ubaciti još dva čini mi se kroz dva tjedna. Hartigruten je također krenija
Za MSC nisan čuja ništa konkretno. neznam za Europu ali Karibi neće još skoro, a kad krenu treba očekivati izgladnjele stanovnike Kariba jer jer njima turizam u velikom broju postotaka BDPa. koliko sam čita oni su svoje luke već otvorili ali niko od velikih igrača još neće voziti

Prolista sam malo ovu temu o MSC kruzerima pa velim da i ja napisem koju rijec na to.
Na MSC-u sam proveo poslje Jugolinije nekih 5 godina i to sve na Container osim zadnjeg ukrcaja di su mi ponudili bili Rhapsody . U to vrime su bili imali samo 3 kruzera Rhapsody, Melody i SS Monterey . Ljudi se nisu dali bas lako tamo jer su to bile skovace od brodi (ali uostalom kao i cargo ….sve je to bila starudija) a plus toga placa milijun lira manja u odnosu na cargo.
Citajuci ovu temu i pricajuci sa nekim mojim sta ih poznam jos zadnjim Mohikancima sta su ostali na MSC-u vidim da se tamo od vremena kad sam ja bio pa do danas nije bas puno toga promijenilo. Ugovori su uvijek bili i ostali neodredeni…..staro pravilo MSC-a , ako uvatis dobar brod guli ga do iznemoglosti i ostavit ce te tamo dokle god budes htio bez iskrcaja a ukoliko se iskrcas i htjednes ostati doma normalno na godisnjem par miseci zaboravi da ce te zvati na taj brod vise…..to jest tamo nikad nisam znao kad se iskrcam i koliko cu biti doma, a kad se ukrcam nisam znao koliko cu bit na brodu…….ugovor koji smo potpisivali u “Ufficio MSC Napoli” si moga okacit macku o rep….sijecam se moga prvoga ugovora koji sam potpisao tamo, pisalo mi je 6 +/-1mj a on za stolom gdje potpisujem ugovor mi govori “Non chiedere disembarco prima di 8 mesi”……poslje sam vidio da je to nepisano pravilo tamo i moras ga se pridrzavat ako mislis tamo navigat……nikad nije bilo reda u tome, i to je bio jedan od razloga zasto sam i prosao ca od tamo.
Sijecam se takoder cirkusa sa placama i platnim listama…..npr.dobijem izvjestaj od Banca Commerciale Italiana Trieste da mi je sijelo na racun 6.5 miliona lira a na platnoj listi 5 miliuna……velim neki zajeb je….onda mi veli Barba da se ne sekiram i uzmem sve sto mi je doslo…..to su kao zbog izbjegavanja poreza malo drugacije liste .....pa onda prvu placu cekaj 3mj itd…..doduse nikad me nisu zakinuli sta se tice soldi ali sve u svemu od ugovora pa do sistema placanja je bilo ala mater jebat, to jest jako slampavo.
A sistem na brodovima vidim da se takoder nije puno promijenio. Dosao nam je prije neku godinu jedan nas 2[SUP]nd[/SUP] Eng sa MSC Cruises i prvo se cudio sta toliko entry-a pisemo u ORB , zatim PMS i te stvari….mislim tko je tamo bio da zna o cemu pricam.
I jos na kraju da napisem da me iznenadilo da jos uvijek taj Bogdan iz Sinja ukrcava za MSC……neznam covijeka ali nisam cuo nista dobro o njemu (govorim jos prije 20godina) a ja sam imao sam jedno iskustvo s njim (ali samo preko telefona) koje sam odmah u startu rijesio u moju korist……naime poslje moga prvoga iskrcaja doticni gospodin me nazvao na telefon u stilu da su mu javili iz “Piano di Sorrento” za mene i da bi trebao biti u njegovoj evedenciji za sledeci ugovor pa da moram doci u Sinj kod njega itd… jer kao u protivnom nista od sledeceg ukrcaja…….mislim se , nasao sam posao sam (isao sam sa vlakom iz Trsta za Napoli pa poslje sa Vesuviano za Piano di Sorrento) bez ikakvog posrednika i bez ikakve veze , da bi sad dopustio nekome iz Sinja da me zajebava oko ukrcaja……..ja naravno nisam isao nikuda nego sam odmah nazvao Ufficio u Napoli i zamolio ih da me iskljucivo oni zovu za ukrcaj……nisam im govorio za Bogdana nego sam naveo da sam iz Rijeke i da mi je blize Italija nego Sinj itd…..i oni su to prihvatili i do zadnjeg ukrcaja su me zvali direktno oni…..sa tim Bogdanom se nisam nikad vise cuo…

Prolista sam malo ovu temu o MSC kruzerima pa velim da i ja napisem koju rijec na to.
Na MSC-u sam proveo poslje Jugolinije nekih 5 godina i to sve na Container osim zadnjeg ukrcaja di su mi ponudili bili Rhapsody . U to vrime su bili imali samo 3 kruzera Rhapsody, Melody i SS Monterey . Ljudi se nisu dali bas lako tamo jer su to bile skovace od brodi (ali uostalom kao i cargo ….sve je to bila starudija) a plus toga placa milijun lira manja u odnosu na cargo.
Citajuci ovu temu i pricajuci sa nekim mojim sta ih poznam jos zadnjim Mohikancima sta su ostali na MSC-u vidim da se tamo od vremena kad sam ja bio pa do danas nije bas puno toga promijenilo. Ugovori su uvijek bili i ostali neodredeni…..staro pravilo MSC-a , ako uvatis dobar brod guli ga do iznemoglosti i ostavit ce te tamo dokle god budes htio bez iskrcaja a ukoliko se iskrcas i htjednes ostati doma normalno na godisnjem par miseci zaboravi da ce te zvati na taj brod vise…..to jest tamo nikad nisam znao kad se iskrcam i koliko cu biti doma, a kad se ukrcam nisam znao koliko cu bit na brodu…….ugovor koji smo potpisivali u “Ufficio MSC Napoli” si moga okacit macku o rep….sijecam se moga prvoga ugovora koji sam potpisao tamo, pisalo mi je 6 +/-1mj a on za stolom gdje potpisujem ugovor mi govori “Non chiedere disembarco prima di 8 mesi”……poslje sam vidio da je to nepisano pravilo tamo i moras ga se pridrzavat ako mislis tamo navigat……nikad nije bilo reda u tome, i to je bio jedan od razloga zasto sam i prosao ca od tamo.
Sijecam se takoder cirkusa sa placama i platnim listama…..npr.dobijem izvjestaj od Banca Commerciale Italiana Trieste da mi je sijelo na racun 6.5 miliona lira a na platnoj listi 5 miliuna……velim neki zajeb je….onda mi veli Barba da se ne sekiram i uzmem sve sto mi je doslo…..to su kao zbog izbjegavanja poreza malo drugacije liste .....pa onda prvu placu cekaj 3mj itd…..doduse nikad me nisu zakinuli sta se tice soldi ali sve u svemu od ugovora pa do sistema placanja je bilo ala mater jebat, to jest jako slampavo.
A sistem na brodovima vidim da se takoder nije puno promijenio. Dosao nam je prije neku godinu jedan nas 2[SUP]nd[/SUP] Eng sa MSC Cruises i prvo se cudio sta toliko entry-a pisemo u ORB , zatim PMS i te stvari….mislim tko je tamo bio da zna o cemu pricam.
I jos na kraju da napisem da me iznenadilo da jos uvijek taj Bogdan iz Sinja ukrcava za MSC……neznam covijeka ali nisam cuo nista dobro o njemu (govorim jos prije 20godina) a ja sam imao sam jedno iskustvo s njim (ali samo preko telefona) koje sam odmah u startu rijesio u moju korist……naime poslje moga prvoga iskrcaja doticni gospodin me nazvao na telefon u stilu da su mu javili iz “Piano di Sorrento” za mene i da bi trebao biti u njegovoj evedenciji za sledeci ugovor pa da moram doci u Sinj kod njega itd… jer kao u protivnom nista od sledeceg ukrcaja…….mislim se , nasao sam posao sam (isao sam sa vlakom iz Trsta za Napoli pa poslje sa Vesuviano za Piano di Sorrento) bez ikakvog posrednika i bez ikakve veze , da bi sad dopustio nekome iz Sinja da me zajebava oko ukrcaja……..ja naravno nisam isao nikuda nego sam odmah nazvao Ufficio u Napoli i zamolio ih da me iskljucivo oni zovu za ukrcaj……nisam im govorio za Bogdana nego sam naveo da sam iz Rijeke i da mi je blize Italija nego Sinj itd…..i oni su to prihvatili i do zadnjeg ukrcaja su me zvali direktno oni…..sa tim Bogdanom se nisam nikad vise cuo…

Sve je ostalo isto što se tiče kontenjeraša, znači iskoristi priliku dok si na dobar brod. Doma kada si
​​​​ne znaš koliko stojiš ostalo sve isto. Plaća je manja nego prije, jer navodno zbog droge su morali smanjiti plaće. Situacija je još gora jer je stari Maresca dao sinu Roccu 15 brodova da vodi a to su sve stari brodovi i onda ako upadneš tu a većinom sada Bogdan u njega krca ti svaki euro izađe na glavu. Brodovi primjer 1993-2000 godiste. Potpisivas 5500 eura na platnoj dobijaš 4500 i tako dalje ne nabrajam. Ali opet za početak dobro da svugdje drugo će biti bolje. Poz

Na ovo gori se moran nadovezat....na MSC san provea 9g i u prosjeku navigava 10m godisnje na brodu (svojom voljom kako ja tako i ostali), otisa san dalje ima par godina jer mi taj tempo vise nije odgovara.... Specificni jesu i ima masu losih strana ali bogami ima ih na svakoj firmi i o tome necu previse rici trosit jer svi imamo razlicita iskustva sa brodi i nismo svi sa istim ljudima navigali posebno na MSC di se skoro nikad ne vracas na isti brod i rijetko ces se trevit sa istim svitom dva puta... samo cu rec da u tih 9g mi nikad nisu 1euro ostali duzni i da NIKAD nisam potpisa ugovor na jedan iznos, a platili mi manji iznos... to su pizdarije, oni su imali cudan nacin isplacivanja love i kako je kolega "pisco" napisa lova bi i nakon iskrcaja dolazila u par navrata, ali svi smo mi bili upoznati sa tim sistemom placanja i vracali se svojevoljno tamo iz ugovora u ugovor..... Sta se mene tice da je ugovor kraci ja nikad od tamo nebi otisa jer unatoc tim losim stranama bilo je i masu dobrih, upozna san dosta dobrih pomoraca i ljudi sa kojim sam osta i uvik cu ostat u kontaktu, tamo je masu generacija hrvatskih pomoraca naucilo posal i zaradilo lipe novce, a da ne govorim da su mi od tamo najlipse uspomene od kad navigam i tesko cu ih imat odi di san sad iako su uvjeti dosta bolji.... zdravi i veseli bili!

Sve je ostalo isto što se tiče kontenjeraša, znači iskoristi priliku dok si na dobar brod. Doma kada si
​​​​ne znaš koliko stojiš ostalo sve isto. Plaća je manja nego prije, jer navodno zbog droge su morali smanjiti plaće. Situacija je još gora jer je stari Maresca dao sinu Roccu 15 brodova da vodi a to su sve stari brodovi i onda ako upadneš tu a većinom sada Bogdan u njega krca ti svaki euro izađe na glavu. Brodovi primjer 1993-2000 godiste. Potpisivas 5500 eura na platnoj dobijaš 4500 i tako dalje ne nabrajam. Ali opet za početak dobro da svugdje drugo će biti bolje. Poz

A di to potpisivaš na 5500? I odakle ti ta glupost da Bogdan krca samo na Roccove brodove? Msc je neuredan i ne organiziran ali plate brate sve šta te spada, nisu nikoga za cent zakinili... I btw Rocco ima 3 broda i novija od 2000. god.

​​​​​​

Znaci ka sta sam napisao nista novo na MSC, osim manje place u odnosu na prije….uglavnom stare bolesti…..ali kao sto kazete za prvu ruku nije lose……tako je i meni bilo kad je pocelo ozbiljno skripiti na Jugoliniji isa sam koj njih i nije bilo lose za pocetak ali daleko od idealnog za dulji ostanak….to sam odmah nakon par ukrcaja vidio i odlucio pomalo trazit nesto drugo. Probao sam i zadnji ukrcaj sa putnickim (Rhapsody) ali to je bila preslika sistema na kontejneru ( starudija od broda plus miliun lira manja placa)…..ukrcas se pa neznas kaces doma, a doma kad dodes nakon 14 dana poziv sa pitanjem “come stai, sei riposato”:)
Soldi kao sto sam vec gore bio napisao su dolazile u nekim cudnim intervalima ali daleko od toga da su ikad ikome ostali duzni……a “straordinario & extra lavori” su zavisno od upravitelja ali uvijek vise manje bili jako dobro placeni……..puno puta nebi imali ni 20 ura prekovremenih a ovi bi pisali po max80…..i “ufficio contabilita” je to redovito isplacivao bez ikakvih pitanja….
Ali ako sto sam rekao bez obzira na soldi s obzirom da nisi nikad znao koliko ces stati doma tesko je to bilo rasporedivat…….uvik sam se nekako bojao to trositi jer nikad neznas kad ce te zvati

A di to potpisivaš na 5500? I odakle ti ta glupost da Bogdan krca samo na Roccove brodove? Msc je neuredan i ne organiziran ali plate brate sve šta te spada, nisu nikoga za cent zakinili... I btw Rocco ima 3 broda i novija od 2000. god.

​​​​​​

Vauu ima tri broda novija, pa mi smo non stop na istim brodovima nije fer da na istoj firmi i isti menadžment a nekome stare rage a nekome noviji brodovi. Za 5500 eura sam tija reći da potpišem platnu listu kada mi dođe a kada sve skinu ono ostane manje.

Nisu nikome ostali dužni to je sigurno, a možeš sada imat i kraće ugovore ako se dogovoriš. Ali opet ono šta smo pričali ako je ekipa dobra i brod to iskoristi. A doma stoj ni sam ne znaš koliko, nas ode Bogdan niti ne pita kada smo slobidni dok u beogradu odma te zovu nakon iskcaja za kada da si spreman

Last edited:
A slušajte, imao sam i pozitivnih i negativnih iskustava sa MSC-ijem, za generalnu ocjenu rekao bih da je srednje dobra firma. Nisam više tamo odavno, a bio sam na njihovim kruzerima i kontejneru. Nažalost dosta toga negativnog se "nakotilo" tamo, ali zapamtite prije će bankrotirati jedan Royal ili NCL nego MSC. MSC nije ograničen samo na kruzere poput ostalih, a Italija je sama za sebe dovoljno veliko tržište da mogu prebaci sve kruzere nazad u Mediteran radi COVID-19 krize.

A slušajte, imao sam i pozitivnih i negativnih iskustava sa MSC-ijem, za generalnu ocjenu rekao bih da je srednje dobra firma. Nisam više tamo odavno, a bio sam na njihovim kruzerima i kontejneru. Nažalost dosta toga negativnog se "nakotilo" tamo, ali zapamtite prije će bankrotirati jedan Royal ili NCL nego MSC. MSC nije ograničen samo na kruzere poput ostalih, a Italija je sama za sebe dovoljno veliko tržište da mogu prebaci sve kruzere nazad u Mediteran radi COVID-19 krize.

Vlasnik MSC-a oženio kćer Belgijskog bankara, operira iz Švice, lova se pere gore, ne može propasti nikako.

Vauu ima tri broda novija, pa mi smo non stop na istim brodovima nije fer da na istoj firmi i isti menadžment a nekome stare rage a nekome noviji brodovi. Za 5500 eura sam tija reći da potpišem platnu listu kada mi dođe a kada sve skinu ono ostane manje.

Nisu nikome ostali dužni to je sigurno, a možeš sada imat i kraće ugovore ako se dogovoriš. Ali opet ono šta smo pričali ako je ekipa dobra i brod to iskoristi. A doma stoj ni sam ne znaš koliko, nas ode Bogdan niti ne pita kada smo slobidni dok u beogradu odma te zovu nakon iskcaja za kada da si spreman

Naravno da nije fer da sam ja svaki ugovor na novi brod u prosjeku uvik na njemu minimum 1200 rifera s masu elektronike i novih sistema na istu plaću kao ETO npr. na Diega dije najmodernija i najkompliciranija sprava na brodu plovak ili kontaktor, i naravno s maksimum 100 rifera, a za iste pare... To nije fer

Naravno da nije fer da sam ja svaki ugovor na novi brod u prosjeku uvik na njemu minimum 1200 rifera s masu elektronike i novih sistema na istu plaću kao ETO npr. na Diega dije najmodernija i najkompliciranija sprava na brodu plovak ili kontaktor, i naravno s maksimum 100 rifera, a za iste pare... To nije fer

Onda trazi drugi brod i nemoj pristati ici na taj.

Onda trazi drugi brod i nemoj pristati ici na taj.

Samo da dodam da je u moje vrijeme vazilo pravilo na MSC-u (koje sam stvarno cijenio i nisam osim jos na Jugoliniji vidio nigdje do sad) da oni koji su bili stare kuke ( 10ak i vise godina staza na firmi) su se mogli bez problema prekrcat na drugi brod u roku odmah ili trazit usluge koji drugima nisu bile dozvoljene..….primjer jedan nas “Caporale” se ukrcao u New York-u kod nas na brod i nakon par dana vidjevsi ko je “Direttore” i da nije dobar za pisanje prekovremenih i ekstra poslova otisao gore kod “Marconista” i nazvao Uficcio ….ponudili su mu dva druga broda na koja moze poci odmah na prekrcaj a ako ne onda doma da priceka neki drugi…
Za usporedbu kad sam otisao ca sa MSC i dosao na Kruzere sretnem se sa situacijom da Chief Plumber iz Nikaragve 25 godina na firmi pita kadrovski uslugu “ da ga pusti mijesec dana duze na godisnjem jer mu je zena trudna i tribala bi u tome terminu roditi pa bi volio biti sa njom doma jer mu je to cetvrto dijete a nikad nije bio kad se rodilo”….odgovor kadrovskog je bio “ mozete ostati do Nove Godine “ (a bio treci misec) sto u prevodu znaci “mozes ostati zauvijek doma, ne tribas se ni vracati”
Kad sam to vidio odmah sam razumio sve….. sta moze traziti netko koji se sad ukracao kad se s ljudima koji su ostavili pola zivota ovdje tako postupa….zato samo dvijema firmama Jugoliniji i MSC skidam kapu sta se tice toga

MSC Seaside ima 2 pozitivna putnika.

https://www.washingtonpost.com/travel/2021/06/09/msc-cruise-covid-passenger-italy/

The passengers, who were asymptomatic, got their positive test results on Monday, according to MSC Cruises spokesman Luca Biondolillo. They were not traveling together on the MSC Seaside. Biondolillo said the individuals and their traveling groups, as well as close contacts, were immediately isolated, and no one aside from the original two passengers tested positive.
According to the Times of Malta, the vessel was not allowed to make a regular call in Malta’s Valletta cruise port Monday. Instead, Biondolillo said, the ship made a “technical call” — where passengers don’t disembark — and then resumed its regular schedule with a stop in Sicily.

Both passengers and their parties left the ship in Siracusa, on the island of Sicily, and were taken home “by protected MSC Cruises transport” Tuesday, the cruise company said. The ship continued its normal schedule after the Siracusa stop.

Evo ga opet :udriglavom

Opet? Mislis 700 slucajeva i 14 mrtvih? Ne razumem konstataciju, mozes pojasniti?

Niko nije ni rekao da ce kovid ikada nestati, procedure u slucaju pozitivnih slucajeva su vec definisane (karantin, contact tracing, iskrcavanje, i sl. dok je u USA definisan i procenat pozitivnih slucajeva kada se otkazuje kruz izmedju svega ostalog) kao sto vec postoje za akutni gastroenteritis.

Situacija sa Diamondom i Ruby Princessom se vise nikad nece ponoviti ponajvise iz razloga sto su se napravili mehanizmi u cilju prevencije tih scenarija (na primer procedura gde je kompanija duzna da u svakoj porti koju posecuje ima omogucen iskrcaj pozitivnih gostiju/posade) i sada smo upoznati sa virusom i postoje kapaciteti za lecenje, testiranje, vakcinaciju itd. Ono sto je najvise naskodilo kruz industriji su dva primera nesposobnih vlada, Japana - gde idioti nisu dozvolili iskrcaj, odnosno gde su primenili drevne zakone i time napravili ogromnu stetu; odnosno Australije - gde su, opet, zbog ko zna cega, dozvolili iskrcaj ljudi i slobodno kretanje, iako je brod po svakom gramu zdrave svesti bio red flag (ne treba biti udba da se zna da je Ruby dolazio u rizicno vreme iz rizicnog lokaliteta).

U oba slucaja je izostao zdrav razum kompetentnih vlada tih drzava "prvog sveta".

Last edited:
Pod "OPET" mislim na činjenicu da je brod zbog evidentirane pojave virusa dobio odbijenicu iz Vallette što budi sjećanja na šizofrenu situaciju iz 2020. gdje brodovi nisu mogli uplovljavati u luke.
Ne znam sjećaš li se odiseje Westerdama kojeg su zbog prehlađenog putnika redom odbijali u lukama dok se nije smilovao kambodžanski predsjednik i primio u Sihanukvil. Ispostavilo se da nitko na brodu nije bio zaražen.

Ne samo Westerdam, i puno drugih brodova je dobilo odbijenicu za uplovljavanje.
Sad imaš istu stvar u Valletti a situaciji nimalo ne pomaže činjenica što MSC ne traži vakcinaciju za putnike.

Što misliš što će biti kad u itinerariju od 10 luka jedna ili dvije odbiju brod i sjebu ukrcaj/iskrcaj putnika i posade i vezane letove?

Timeline of Westerdam attempts to dock.jpg

• Like
Reactions: Jev
Back