Prolista sam malo ovu temu o MSC kruzerima pa velim da i ja napisem koju rijec na to.
Na MSC-u sam proveo poslje Jugolinije nekih 5 godina i to sve na Container osim zadnjeg ukrcaja di su mi ponudili bili Rhapsody . U to vrime su bili imali samo 3 kruzera Rhapsody, Melody i SS Monterey . Ljudi se nisu dali bas lako tamo jer su to bile skovace od brodi (ali uostalom kao i cargo ….sve je to bila starudija) a plus toga placa milijun lira manja u odnosu na cargo.
Citajuci ovu temu i pricajuci sa nekim mojim sta ih poznam jos zadnjim Mohikancima sta su ostali na MSC-u vidim da se tamo od vremena kad sam ja bio pa do danas nije bas puno toga promijenilo. Ugovori su uvijek bili i ostali neodredeni…..staro pravilo MSC-a , ako uvatis dobar brod guli ga do iznemoglosti i ostavit ce te tamo dokle god budes htio bez iskrcaja a ukoliko se iskrcas i htjednes ostati doma normalno na godisnjem par miseci zaboravi da ce te zvati na taj brod vise…..to jest tamo nikad nisam znao kad se iskrcam i koliko cu biti doma, a kad se ukrcam nisam znao koliko cu bit na brodu…….ugovor koji smo potpisivali u “Ufficio MSC Napoli†si moga okacit macku o rep….sijecam se moga prvoga ugovora koji sam potpisao tamo, pisalo mi je 6 +/-1mj a on za stolom gdje potpisujem ugovor mi govori “Non chiedere disembarco prima di 8 mesiâ€â€¦â€¦poslje sam vidio da je to nepisano pravilo tamo i moras ga se pridrzavat ako mislis tamo navigat……nikad nije bilo reda u tome, i to je bio jedan od razloga zasto sam i prosao ca od tamo.
Sijecam se takoder cirkusa sa placama i platnim listama…..npr.dobijem izvjestaj od Banca Commerciale Italiana Trieste da mi je sijelo na racun 6.5 miliona lira a na platnoj listi 5 miliuna……velim neki zajeb je….onda mi veli Barba da se ne sekiram i uzmem sve sto mi je doslo…..to su kao zbog izbjegavanja poreza malo drugacije liste .....pa onda prvu placu cekaj 3mj itd…..doduse nikad me nisu zakinuli sta se tice soldi ali sve u svemu od ugovora pa do sistema placanja je bilo ala mater jebat, to jest jako slampavo.
A sistem na brodovima vidim da se takoder nije puno promijenio. Dosao nam je prije neku godinu jedan nas 2[SUP]nd[/SUP] Eng sa MSC Cruises i prvo se cudio sta toliko entry-a pisemo u ORB , zatim PMS i te stvari….mislim tko je tamo bio da zna o cemu pricam.
I jos na kraju da napisem da me iznenadilo da jos uvijek taj Bogdan iz Sinja ukrcava za MSC……neznam covijeka ali nisam cuo nista dobro o njemu (govorim jos prije 20godina) a ja sam imao sam jedno iskustvo s njim (ali samo preko telefona) koje sam odmah u startu rijesio u moju korist……naime poslje moga prvoga iskrcaja doticni gospodin me nazvao na telefon u stilu da su mu javili iz “Piano di Sorrento†za mene i da bi trebao biti u njegovoj evedenciji za sledeci ugovor pa da moram doci u Sinj kod njega itd… jer kao u protivnom nista od sledeceg ukrcaja…….mislim se , nasao sam posao sam (isao sam sa vlakom iz Trsta za Napoli pa poslje sa Vesuviano za Piano di Sorrento) bez ikakvog posrednika i bez ikakve veze , da bi sad dopustio nekome iz Sinja da me zajebava oko ukrcaja……..ja naravno nisam isao nikuda nego sam odmah nazvao Ufficio u Napoli i zamolio ih da me iskljucivo oni zovu za ukrcaj……nisam im govorio za Bogdana nego sam naveo da sam iz Rijeke i da mi je blize Italija nego Sinj itd…..i oni su to prihvatili i do zadnjeg ukrcaja su me zvali direktno oni…..sa tim Bogdanom se nisam nikad vise cuo…
Sve je ostalo isto Å¡to se tiÄe kontenjeraÅ¡a, znaÄi iskoristi priliku dok si na dobar brod. Doma kada si
​​​​ne znaÅ¡ koliko stojiÅ¡ ostalo sve isto. Plaća je manja nego prije, jer navodno zbog droge su morali smanjiti plaće. Situacija je joÅ¡ gora jer je stari Maresca dao sinu Roccu 15 brodova da vodi a to su sve stari brodovi i onda ako upadneÅ¡ tu a većinom sada Bogdan u njega krca ti svaki euro izaÄ‘e na glavu. Brodovi primjer 1993-2000 godiste. Potpisivas 5500 eura na platnoj dobijaÅ¡ 4500 i tako dalje ne nabrajam. Ali opet za poÄetak dobro da svugdje drugo će biti bolje. Poz
A di to potpisivaš na 5500? I odakle ti ta glupost da Bogdan krca samo na Roccove brodove? Msc je neuredan i ne organiziran ali plate brate sve šta te spada, nisu nikoga za cent zakinili... I btw Rocco ima 3 broda i novija od 2000. god.
​​​​​​
A sluÅ¡ajte, imao sam i pozitivnih i negativnih iskustava sa MSC-ijem, za generalnu ocjenu rekao bih da je srednje dobra firma. Nisam viÅ¡e tamo odavno, a bio sam na njihovim kruzerima i kontejneru. Nažalost dosta toga negativnog se "nakotilo" tamo, ali zapamtite prije će bankrotirati jedan Royal ili NCL nego MSC. MSC nije ograniÄen samo na kruzere poput ostalih, a Italija je sama za sebe dovoljno veliko tržiÅ¡te da mogu prebaci sve kruzere nazad u Mediteran radi COVID-19 krize.
Vauu ima tri broda novija, pa mi smo non stop na istim brodovima nije fer da na istoj firmi i isti menadžment a nekome stare rage a nekome noviji brodovi. Za 5500 eura sam tija reći da potpišem platnu listu kada mi dođe a kada sve skinu ono ostane manje.
Nisu nikome ostali dužni to je sigurno, a možeÅ¡ sada imat i kraće ugovore ako se dogovoriÅ¡. Ali opet ono Å¡ta smo priÄali ako je ekipa dobra i brod to iskoristi. A doma stoj ni sam ne znaÅ¡ koliko, nas ode Bogdan niti ne pita kada smo slobidni dok u beogradu odma te zovu nakon iskcaja za kada da si spreman
Naravno da nije fer da sam ja svaki ugovor na novi brod u prosjeku uvik na njemu minimum 1200 rifera s masu elektronike i novih sistema na istu plaću kao ETO npr. na Diega dije najmodernija i najkompliciranija sprava na brodu plovak ili kontaktor, i naravno s maksimum 100 rifera, a za iste pare... To nije fer
Onda trazi drugi brod i nemoj pristati ici na taj.
The passengers, who were asymptomatic, got their positive test results on Monday, according to MSC Cruises spokesman Luca Biondolillo. They were not traveling together on the MSC Seaside. Biondolillo said the individuals and their traveling groups, as well as close contacts, were immediately isolated, and no one aside from the original two passengers tested positive.
According to the Times of Malta, the vessel was not allowed to make a regular call in Malta’s Valletta cruise port Monday. Instead, Biondolillo said, the ship made a “technical call†— where passengers don’t disembark — and then resumed its regular schedule with a stop in Sicily.
Both passengers and their parties left the ship in Siracusa, on the island of Sicily, and were taken home “by protected MSC Cruises transport†Tuesday, the cruise company said. The ship continued its normal schedule after the Siracusa stop.