Moje iskustvo kao Strojara na jahtama

Nije kao prije sigurno.
Nisam nikakav strucnjak po tom pitanju citam novine i citam izmedu redaka ko svi vi i donosim zakljucke po svom videnju.
I ovaj oglas nesto ukazuje na nekakve probleme.
Uglavnom za sad englezi nemaju pravo radit u EU vise od 90 dana u 180 dana. Sa novim sojem Corona virusa puno zemalja im je zabranilo ulaz a u neke moraju 10 ili 14 dana u karantenu. Sve to skupa im komplicira ukrcaje i poskupljuje sami proces razmjene posade. Zamisli samo da Liverpool nemoze na utakmicu sa Dortmundom ili da Coldplay ili Adele nemoze na evropsku turneju.
Sve novogradnje iznad 100m se grade 99% u EU a na tim novogradnjama su englezi cinili 96% posade a sad nemogu vise bit tu.
Po mojoj racunici izmedu 7 do 10tak novogradnji priko 100m izbacuje se godisnje
​
Tu je nasa prilika, za sve novogradnje trazi se ko u oglasu da kapo a posli i barba budu permanent 3,4 godine u EU. Pri kraju dolaze sekondi, terci, bosuni, itd....
Yahte u novogradnji su perverzija od posla, neka mi neko kaze da nije tako mora bi se dobro oznojit da to dokaze.
Neka ovo potraje godinu, dvi tri, govorimo o tridesetak brodi i ako se pokazemo OK virujem da ce se trend nastavit.
Ponavljam pokazemo OK, jer ovdi ako dodes na los glas tesko ces nac drugi posal u ovoj industriji.
Po meni ko ima priliku ic na novogradnju je ko dobitak na lutriji.
Ja osobno nisam zainteresiran, ne radi mene osobno nego radi familije, nece da cuju da idu u Nizozemsku ili Njemacku na par godina.
Da skratim pricu svi ljudi sa cruise iskustvom imaju dobre sanse na 100+ brodovima jer su slicnog razmisljanja i imaju ljude sa cruisera vec na njima.
​
Na manjim brodovima izgleda nije tako (Pisco zna vise o tome).

Da se nadovezem na ovo gore.....stvarno je istina da i ja dobivam u zadnjih par miseci brdo mailova od ''Yotspot new job'' sa ponudama za sve pozicije od Chief Eng, 2nd, 3rd na jahtama 100+ i po tome sto pise u ponudi je stvarno prava stvar i ono na sto bi vecina nas bez puno razmisljanja pristala.....
Medutim mogu reci da sam (bez obzira sto imam posao na svojoj staroj firmi gdje sada momentalno) na sve te pozicije aplicirao i nisam dobio niti jedan konkretan odgovor.......da ponovo napomenem da imam iskustva na Mega Kruzerima preko 20 godina.....i cak iskustvo na jahtama ali manjima :).....pa opet nista.....sve mi se cini da to iskljucivo ide preko dobre preporuke i nikako vise....jer sve drugo je Loto
Kad sam bio na Jahti u Francuskoj druzio sam se sa jahtasima ali do 50-60m max.....i vecina mi je govorila da je Yotspot najbolja stranica ......ali za slucajni ukrcaj :).....90% ide preko preporuke......takoder da dodam ne preko bilo kakve preporuke......u ovoj industriji (manje jahte, mega neznam) preporuka moze biti i iskljucivo je "Komadant".....ja naprimjer kao Chief Engineer mogu preporucit koga hocu medutim to ima vrijednost "nula".......dakle samo preko preporuke od Zapovjednika se dolazi tamo......on se racuna , drugi nista.......
Uvjek govorim da je to iz moga iskustva i ne mora biti i nije sve 100% tako ......iznimke su postojale i postojat ce uvjek....ali one samo potvrduju pravilo, da u ovoj industriji igraju sasvim druga pravila....
Za Mega ce kolega Foranin bolje reci.....

Da se nadovezem na ovo gore.....stvarno je istina da i ja dobivam u zadnjih par miseci brdo mailova od ''Yotspot new job'' sa ponudama za sve pozicije od Chief Eng, 2nd, 3rd na jahtama 100+ i po tome sto pise u ponudi je stvarno prava stvar i ono na sto bi vecina nas bez puno razmisljanja pristala.....
Medutim mogu reci da sam (bez obzira sto imam posao na svojoj staroj firmi gdje sada momentalno) na sve te pozicije aplicirao i nisam dobio niti jedan konkretan odgovor.......da ponovo napomenem da imam iskustva na Mega Kruzerima preko 20 godina.....i cak iskustvo na jahtama ali manjima :).....pa opet nista.....sve mi se cini da to iskljucivo ide preko dobre preporuke i nikako vise....jer sve drugo je Loto
Kad sam bio na Jahti u Francuskoj druzio sam se sa jahtasima ali do 50-60m max.....i vecina mi je govorila da je Yotspot najbolja stranica ......ali za slucajni ukrcaj :).....90% ide preko preporuke......takoder da dodam ne preko bilo kakve preporuke......u ovoj industriji (manje jahte, mega neznam) preporuka moze biti i iskljucivo je "Komadant".....ja naprimjer kao Chief Engineer mogu preporucit koga hocu medutim to ima vrijednost "nula".......dakle samo preko preporuke od Zapovjednika se dolazi tamo......on se racuna , drugi nista.......
Uvjek govorim da je to iz moga iskustva i ne mora biti i nije sve 100% tako ......iznimke su postojale i postojat ce uvjek....ali one samo potvrduju pravilo, da u ovoj industriji igraju sasvim druga pravila....
Za Mega ce kolega Foranin bolje reci.....

A znas jakih zapovjednika i kapetana tamo na brodicima od 50m.
Iz mog iskustva vecinom chief stewardess vodi kolo tako da rasiri noge velom zapovjedniku.
To da ti treba veza je istina, ali treba ti manje vise svugdje i izvan jahtinga i pomorstva.
Uglavnom bio sam i nisu mi vise te jahte privlacne kao prije.
Doduse treba imati srece upasti gdje je dobro ali znam vec par kolega koji su provali i onda se vratili nazad na kruzera tako da nisam jedini.

A znas jakih zapovjednika i kapetana tamo na brodicima od 50m.
Iz mog iskustva vecinom chief stewardess vodi kolo tako da rasiri noge velom zapovjedniku.
To da ti treba veza je istina, ali treba ti manje vise svugdje i izvan jahtinga i pomorstva.
Uglavnom bio sam i nisu mi vise te jahte privlacne kao prije.
Doduse treba imati srece upasti gdje je dobro ali znam vec par kolega koji su provali i onda se vratili nazad na kruzera tako da nisam jedini.
Ovi kapetani koje ja poznam govore da nema tamo sexa , da je toga bilo davno prije 😂

Back