Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

ma sve se svodi na to da se triba vratit u 99g. i vratit oni prijasnji zakon, a dok to ne bude jedini nacin za nas sa srednjom koji smo vec zapeli na ovancamentu je ta ubrzana visa. Ali zato se treba borit za nase kolege koji tek dolaze da se i njima ne dogodi isto jer sigurno nista necemo prominit preko noci.
Dosta nas nije ni razmisljalo o visoj, nego odma sa 18 se ukrcali i poceli grist ovi kruv i govorili lako cemo ima vrimena i sad smo dosli uza zid i onda se zamislili.

ma sve se svodi na to da se triba vratit u 99g. i vratit oni prijasnji zakon, a dok to ne bude jedini nacin za nas sa srednjom koji smo vec zapeli na ovancamentu je ta ubrzana visa. Ali zato se treba borit za nase kolege koji tek dolaze da se i njima ne dogodi isto jer sigurno nista necemo prominit preko noci.
Dosta nas nije ni razmisljalo o visoj, nego odma sa 18 se ukrcali i poceli grist ovi kruv i govorili lako cemo ima vrimena i sad smo dosli uza zid i onda se zamislili.

Potpisujem od slova do slova. :uzdravlje

Malo zvuci ofucana prica ali stvarno moji nisu imali soldi mene financirat bili smo skoro na rubu egzinstencije. stari penzic od 90-te,mater bez posla, ovo ono.. prekinija sam redovni studij nakon nekoliko miseci i pocea navigat a prije toga sam cistija wc po semovim brodovima i pra sudje he he, raznosija plin, krca u sjevernoj luci prazne boce koka kole za makedoniju. Nikad nikog nisam pita lovu ni posudjiva nego san radija sebi za patike. Jebiga sve se prodje. Zena mi sad radi u prosvjeti na kvartu satnice u dvi skole sad trenutno na porodiljnom i cekamo bebu svaki dan bi mogla.. Normalno je da ovisimo o mojoj placi. I sta sad bi ja triba lagano dvi tri godine napravit pauzu pa na fax da bi dobija koji cvarcic. Cekan ovancamenat za prvog makine vec 5 godina ali papiric mi triba i taj jedan jebeni cvarak za koji sam jebeno siguran da sam ga trudom, iskustvom, radom, kurcem,palcem zasluzija a ne sa diplomom sa faksa da bi zna integrirat ili izracunavat svakojake pizdarije iz termodinamike. E pa sad ti to objasni mom prvom belgijancu, inace po profesiji tokaru, koji zna brojat do 20 ali mora skinut postole...

nije me bilo par dana, a vidim da se ovdje opasno zakuhalo....

ljudi, nema mjesta generaliziranju i vrijedjanju
-VSS ne znaci da je netko pametan ili pametniji od bilokoga, tko tako misli ocito nije bistar.
-godine navigacije ili iskustva ne znaci da je netko macak u svom poslu. bio sam sa nasim zapovjednicima i kapima koji su sa 20god. u senior ranku (i svim skolama) bili kuferi na brodu.

mozda ovdje ima ekipe koja je moje godiste, a da nisu isli na fax. ja sam imao pauzu za visu od tri godine unutar koje sam navigao 7 mjeseci. znaci, ta razlika u iskustvu nemoze biti tako velika prednost, jednako kao sto ni moja VSs nije.

ako mislimo pljuvati po pomorskom obrazovanju, onda najbolje da poderemo vlastite svijedodzbe i diplome i kazemo kako je nasa profesija za cobane.

netko ovdje zaziva drzavu, ma drzava je pokazala koliko brine pomorstvu i pomorcima kada je unistila Croatia Line. od fakulteta zivi jako puno ljudi koji bi uvodjenjem promjena mogli izgubiti jako veliki dio kolaca, a za svih njih i u ministarstvu pomorstva i na faxovima pomorci zaradjuju laku lovu i oni zele sto veci dio kolaca.

Da se nebi izvuklo iz konteksta jer ocito se odi gleda svaka ric napisana a ne poanta, neman ja nista protiv ekipe koja je potrosila svoje vrime muceci se i tramakajuci se po faksu i koja je ucila i sigurno nije bilo lako, da bi dobili diplome i papire danas, sutra za upravitelje ili barbe, ali isto tako mislin da bi sss + iskustvo i znanje tribali biti jedini uvjet za doc do prvoga makine/kuverte. Nije bila namjera nikog uvridit osim onog belgijanca.
@tom-- ...ako mislimo pljuvati po pomorskom obrazovanju, onda najbolje da poderemo vlastite svijedodzbe i diplome i kazemo kako je nasa profesija za cobane. --
Nemos bit ni coban ako ne znas brojit do 21 he he.

@Dalmos
Proćita san ove diskusije zadnjih nekoliko dana, pa to je za nevirovat da ovoliko ?žući i nervoze za jednu normalnu raspravu, ali naj?žalosnije da da to "kolege" re?že jedni na druge!!??
Nisan sku?žija da se je pro??lo onih par na??ih zajedničkih pisama i zahtjeva i jeli to bilo dobro i jeli ćagod triba minjat ili dopunit, jer ćemo vi??e manje neke ideje stavit u svoj program Udruge za koji ćemo se i borit, pa i makar protiv "vjetrenjaća"!
Ma Dalmos prika, tribalo je napravit temu za pomorce sa VS i VSS, pa neka se tamo komentira o vi??oj ili već o slićnim temama, mo?žda bi se ovo izbjeglo.
Meni se ćini da ekipa nerazumi ili namjerno ne?želi razumit da je odi TEma o problemima ??kolovanja pomoraca sa SSS.

Koliko san ja uspija saznat, junior oficira ima između 2000-3000 pomoraca sa SSS. Tako su mi jednom prilikom rekli u Diversa u Splitu. I uz napomenu da su to njihove procjene, koliko su oni imali judi u svom učili??tu. Znaći da bi taj broj moga bit i veći, jer se je sada u socijalno-mirovinski sustav prijavilo SAMO oko 20000 pomoraca, a MMPI je prije 2 godine, 2007 god., kad je donosija Pomorski zakonik na Dan sv. Nikole iznija podatak da nas ima 26000 oficira i 11000 posade, a jo?? kad se zna da ima izdanih oko 50000 hrvatskih matrikula od kad smo samostalna dr?žava, di je nesta toliki broj pomoraca. Inaće je mala tajna, da je ta razlika u gubitku broja pomoraca od 30000 (50000 matrikula-20000 pomoraca u sistemu=30000 skrivenih pomoraca), pa bi tu moglo biti pomoraca koji su već i u penziji i onih koji se nisu prijavili u sustav. Navodno, je ovaj represivni sistem prema nama pomorcima i napravjen da se ti "skriveni pomorce" prisile uvalit u sistem, to su priće koje san ćuja u Poreznoj upravi u Splitu, ali ja to sa sigurno??ću neznan. Znan samo da ima dosta tih "skrivenih pomoraca", jer me uvik neki poznanik iznenadi kad mi ka?že da on ne plaća ni??ta i sl. priće.

Mora san citirat sam sebe, da Vam svima skrenem pogled na naslov ove TEME!
Ajmo otvorit novu priću o pomorcima sa VS i VSS i njihovin problemima!
KOLIKO IMA NA? E POSADE ĆA IMA VS ILI VSS POMORSKOG SMJERA, A STICAJEN OKOLNOSTI NEMOGU OVANCAT, RADI RAZNO-RAZNIH STVARI, PA SU JO?  TIMUNJERI ILI MAZAĆI ILI PUMPMENI; JA SAN SREJA TAKVIH DOSTA.
JESMO LI MI SIGURNI DA OD OVIH 26000 OFICIRA, VI? E OD POLA NEMA SSS, JER JE MALO VIROVATNO DA JE OBRNUTO, TJ. DA VI? E OD POLA IMA VS ILI VSS???
DALI SVI IMAMO DOVOJNO SNAGE I MUDROSTI BORIT SE KROZ NA? U UDRUGU O SVIN NA? IM POMORCIMA I POKU? AT NAĆ RI? ENJA ZA SVE SLIČNE SITUACIJE ILI ĆEMO SE SVAKI PUT OVAKO NEPOTRIBNO RASPRAVJAT I OBJA? NJAVAT, A ZADATAK NAM JE SAMO USAGLASIT STAVOVE I DONIT ODLUKU SA PRIDLOGOM??
Po??tovanje.

JESMO LI MI SIGURNI DA OD OVIH 26000 OFICIRA, VI? E OD POLA NEMA SSS, JER JE MALO VIROVATNO DA JE OBRNUTO, TJ. DA VI? E OD POLA IMA VS ILI VSS???

Mene to isto zanima.
Proba san trazit na raznim stranicama ali bez uspjeha.
Pa ako ko ima koju informaiju o tocnom broju pomoraca i sa njihovom spremom puno bi pomoglo.

@foranin
Ma normalno kolega moj. Bavimo se stvarima koje nisu za ovu temu, a ko zna koliko judi čeka "ka ozebli sunce", da se neko elokventan i kompetentan (to nisan JA nađe i izbori za njih da se vrati stari zakon prije KOBNE 1998 godine.
O svin drugim problemima za ??kolovanje pomoraca vezanih za temu VS i VSS i kako doć do toga, bi tribalo otvorit drugu temu.

Vac sam ovo napisa,ali sad cu malo jasnije.
Bilo bi interesantno vidit koliko je ljudi upisalo/zavrsilo redovno/vanredno nakon 98-e,a koliko od 88 do 98.Naravno,u postotku onih sto su zavrsili srednju skolu jer znamo da je svake godine sve manje upisanih.
Onda bi se lipo vidilo jesu li tom promjenom zakona postigli veci upis srednjoskolaca na fakultete.Cisto sumnjam,a sumnjam da bi fakulteti i tili dat trakvu informaciju.:mad:

Evo malo nagadanja pa probajte izracunat.
Bi son na Disneya CL i Norwegian CL i na tim kompanijama od 30tak hrvata strojara ca son radia sa njima samo 2 su imali visu pomorsku.
Znaci od 30 ljudi samo 2 strojara su imali visu a od tih 28 pola ih je imalo 2nd eng brevet jer su bile starije generacije a druga polovica bez tog breveta jer nisu imali srice da se rode prije 1976 ili 1977.g.
Ovo je cisto nagadanje, mozda je na drugim firmama drugacije ali ovo je moje osobno iskustvo sa brojevima.

pa di su pomorci,pa masu njih ide u penziju za se nisu niti prijavili jer in bravet jos traje,
drugo znan dosta pomoraca koji su imali tecajeve u Engleskoj i njemackoj itd,jer su plovili pod njihovom zastavom,pa su sribali imat njihove papire bravete i matrikule,
trece,dosta mladih ljudi se nije prijavilo u sistem ja znan barem 4,

sve skupa ima se skupi sigurno 500 ljudi ako ne i vise

Tribalo bi vidit na kapetaniji koliko je ljudi godisnje polagalo 2nd eng i C/0 prije 1998, i koliko je posli.
Mislim da bi bia veliki pad u broju ljudi.

Last edited:
Tribalo bi vidit na kapetaniji koliko je ljudi godisnje polagalo 2nd eng i C/0 prije 1998, i koliko je posli.
Mislim da bi bia veliki pad broju ljudi.

slazen se,ma koje budale ali to je dobro ovi ispitivaci su sigurno vec i zaboravili gradivo:hihi

Evo ko ima vrimena jeli moze doznat koliko je ljudi godisnje polagalo za brevet C/O i 2nd Eng prije 1999 i posli.

Evo ko ima vrimena jeli moze doznat koliko je ljudi godisnje polagalo za brevet C/O i 2nd Eng prije 1999 i posli.

Koliko ja znan(moj slucaj)ja sam 91.polaga klasu za treceg,a sa skupljena 24
miseca navigacije ka oficir san dobija brevet 2nd unlimited bez drugih polaganja,normalno to je bilo prije te famozne 98-99

Back