? to bi mi, hrvatski pomorci, u stvari htjeli?

Sla?žem se s Pitcherom, nas je u razredu u srednjoj pomorskoj (generacija od 95. do 99.) bilo 5-6 odlika??a, dosta vrlo dobrih i dobrih, a samo je jedan zapravo bia problematičan, al smo ga uspili izgurat do kraja... Danas skiperaje i skroz je OK.
Ostatak nas velik broj naviga, a odlika??i - svi!

Ja sam isto upisa zato jer sam ?želia, a otac koji je također navigava i danas je u pomorstvu me odgovara i govoria mi da dobro razmislim... Ne znam zbog čega, jer mi je skroz dobro, al mo?žda zato ??ta je on strojar:o:D

Smanji to malo nije svima kao tebi, sam si rekao 24 godine stranca permanent ugovor. Ima i gladnih i potplacenih, iskoristenih, omalozavanih itd. Prije par godina kao asistent sam imao 200 sati prekovremanih svaki mjesec, placa kasnila 4 mjeseca, bio gladan 4 mjeseca od 6 na brodu, nisam dobio akontaciju prva 4 mjeseca, iskoristavali su me i sve to da bi nakon 1 godine asistenture sve place dao za klasu. Placa mi je tada bila 560usd tj 2800hrk. A kako je sada asistentima i kadetima kada moraju jos placati mirovinsko i zdrastveno. Da nisi od onih koji su me tjerali da pituram na Novu godinu ?

Kolega,

Nisam rekao 24 godine permanent ugovor, nego 24 god na stranca...Glede prekovremenih, ja sam ih najvise natukao nocu u pekari sa Dalmosevim stricem, za 120 Usd mjesecno u bivsoj Jugi, kad nije bilo posla za nas,tada mlade i neiskusne casnike. Prosao sam svoj dio svakakvih kompanija, odradio Ofera, Vinalmara, divljaka Morfinija,Wallema, bio sam i jedini europejac sa indijcima,bangladesancima,pakistancima i sl, svojim radom se probio i unaprijedio i dosao do ovoga. Nisam htio o sebi, pretpostavljao sam da ti je jasno da smo i mi, danasnji zapovjednici na dobrim kompanijama, prosli svoj kriz i da nista nije palo sa neba. Glede gladnih i potplacenih i iskoristavanih, budi uvjeren da znam cega sve ima i sta se sve dogadja, ali na svu sricu, toga je ipak daleko manje nego prije. Moj ti je savjet: mjenjas cim ne valja, ne dozvoli da te iskoristavaju, posla ima samo treba biti uporan. Sa iskustvom i godinama doci ce i bolje pozicije. Htio sam samo reci da bi svi htjeli na najbolje kompanije i na najbolje uvjete(sto je u konacnici u redu), ali treba shvatiti da se na takva mjesta ne dolazi s neba pa u rebra i sa par miseci navigacije u matrikuli. Umjesto grintanja, radite na sebi, ucite struku, jezik,manire,obicaje i toleranciju......pa ce biti posla na top kompanijama kad za to dodje vrijeme.
Mirno more
P.S. Ovo oko pituravanja na Novu Godinu me malo ojadilo, da ne kazem uvrijedilo, ali srica ima ljudi koji me znaju....

Sve lipo stoji,ali da nikad nismo bili bolje placeni....
S cime bi to trebali usporedjivat nego sa realnom kupovnom moci?
Tu smo,u Hr i tako je kako je,kao sto rece na to ne mozemo utjecati.

To sto mlada ekipa ovdje pise to je kao sto je neko vec napisao samo odraz kucnog odgoja ali isto tako treba uzeti u obzir koji profil ljudi upisiva pomorske skole. Koji bi roditelj koji imalo zna o pomorstvu poslao svoje dijete odlikasa u pomorsku skolu. Pomorsku skolu danas vecinom upisuju oni koji nisu negdje drugo upali. To vam je buducnos HR pomorstva.
Jos nesto starije generacije pomoraca koji su isli na te divljake vec su imali par godina u guzici jer su vjerovatno poceli na nasim firmama (dok ih je jos bilo) sa nasim ljudima a ne kao danas sa 18 godina ajde na brod sa 20 indijaca pa plivaj sine. Nikoga ne branim samo iznosim cinjenice.
A nas mlade ce vec zivot naucit kako to sve ide.....
Pozdrav.

pomorsku u splitu su uvik upisivali najlosiji kadrovi mahom, cast iznimkama
(pricam o generacijama pred rat ) nije bilo problem prolazit vec dolazit i to je istina (ne zelim rasprave o tome)

to dali su momci isli s nasima na kadeturu i slicno su gluposti ja nikad nisam vidia nas brod i nasu posadu priko 3,4 covika(im tad sam dobia slom zivaca)
mahom 1 cro i ok
to kakav je ko ovisi iskljucivo o kuci, odgoju i njemu samom
a ko nije isa kod nasih na brod samo je profitira (govorim iz osobnog iskustva)

svi iz moje generacije koji danas su po moru dosli su na svoje pozicije i niko ne radi za brokve osim par lumena(odlikasa) koji su po jadroplovima i sl

Evo da se ja nadove?žem,kao prvo mislim da je najgore s na??im ako su u večini,jer rumunj će dr?žati svome leđa ili poljak itd.... A mi ?:confused:

Drugo vi ste barba na Shella,TK na top kompanijama,plača je bubam 20000 $ koliko je Englezu? Isto kao i vama ?

sta se tice odlikasa, u moje vrime ih je bilo vrlo malo. bilo je poprilicno vrlodobrih, a najvise nas je vuklo neke trice. odlikas ili ne, ne igra ulogu kad dodjes na brod. najvaznije je ima li momak mota, volje i samodiscipline. ostalo sve dodje na svoje. ja ih znan na tone za koje se mislilo da kad se ukrca da nece niza skalu do penzije. ni jedan nije ucinija vise od dvi godine na moru. isto tako, bilo je i onih za koje se mislilo da su zalutali...eno jos i dan danas tuku pecate u matrikulu, kapi, barbe....ovde je problem i najveca opasnost sta se mladi ljudi skoluju, a ne znaju zasto se skoluju. sta ih na brodu ceka, skodi li more, ne moze podnit vrucinu...itd. a i ovi sta in predaju, ili nemaju iskustva na brodu koliko treba ili su se ostavili navigacije u doba marije terezije. momka treba pripremit za brod, a ne ga maltretirat da bifla nevazne stvari ili jos gore stvari koje su daaavno ispale i nema ih na brodu vise. kako i u svemu, vazan cimbenik je i kucni odgoj. i na kraju ta prokleta lova...ja se ljutin na to, ali i razumin. a sta ce on i kako pocet normalno razmisljat, samo da cita novine i gleda tv, sjebat ce ga. ova pokazala guzu za deset kila ojra, oni munija miljune i kurci se a niko ga ne dira....i sad on mora poc jebat jeza za stoja zelenih. u naze vrime toga nije bilo, zato smo se vjerovatno lakse i prilagodili.

E ovo je lijepo napisan post s kojim se u potpunosti slazem. Druga su vremena bilo tada i drugaciji mentalni sklop mladog covjeka nego danas.

je propuhani, druga su vrimena. ali isto...ima ih puno koji sve ovo shvataju ka hobi, ne daju puno a traze previse. ima ih isto tako koji su fleksibilni i zadovoljni s onin sta imaju. uce , rade i znaju da ce in puska upalit kad tad. a ipak...svi su ista generacija, svi imaju taj famozni mentalni sklop , ajmo rec bar slican. e onda se opet vracamo na pocetak.

odgovor na naslov:

0 on 12 off sve placeno.

Evo da se ja nadove?žem,kao prvo mislim da je najgore s na??im ako su u večini,jer rumunj će dr?žati svome leđa ili poljak itd.... A mi ?:confused:

padne jedna balastna pumpa(inace napojna), triba je resetirat. zovem makinju priko radija dezurni strojar kaze nema problema. cekam je na ekranu da se zabili iz crvenog kad ono druga promini boju iz zelene u bilu. ugasi se.lancana reakcija, samo je printer od alarma nastavia radit, a gradjani ostali bez struje. mislim se "medenko"(honeywell) je opet u banani(nesto novo neki novi trik;)). nakon par minuti dolazi kapo u ccr,inace ne dolazi cesto, meni glava na sest ekrana ko na wol stritu, a prsti rade ko u pogorelica. kaze mi da su umisto da resetiraju jednu pumpu pritisli slucajno stop na drugu. ko ga slusa, jebiga desi se mislim se ja, idemo dalje triba se dignit rata. nakon uspostave pogona slucajno sretnem prvog makinje isprid vrata lifta, poljaka, pitam ga, ono vise da malo procakulamo dok on ceka, sta je bilo. kaze on meni samo "glupi ameri" i ode liftom u nepoznato. prodje mi kroz glavu samo je jedan amer moga bit u makinji drugi je spava. odma sam dobija onaj poriv za zajebanciju nakon sta prodje sranje, a i zrtva je dobar covik malo cemo se nasmijat. za veceron zrtva za stolom jede, sidnem nasuprot njega i lagano krenem s podjebavanjen, covik(+/-55) glava u pijatu ko da ja pricam nekom drugom. sad ne znam jel me ne cuje, jebiga ima godina al nisam ranije primjetia da ima problema sa sluhom ili pak ne razumi moj engleski. covik me nije razumia jer nije ni zna sta se desilo.
naime pumpu je udunia automation (koji to nikako nije triba al desi se i najboljima, a on visoko kotira). baza je u svemu sta je poljak. prvi makinje ga je zastitia, pa makar i privremeno dok je prica jos aktualna, a i to ce svi zapamtit.
nije lipo uvalit drugog u govna, a mozda se nece saznat ili ........., a ko zna je li.

pozdrav i do slusanja

odgovor na naslov:

0 on 12 off sve placeno.

Vratia se ? ime... Lipo je vidit da ćiri?? ode, znači da se radi u svih ??esnaest ka i obično. Da ti ne tripa pumpa koji put bilo bi ti jo?? dosadnije...;)
A ??ta će ti Poljak reć nego to, njima je uvik neko drugi kriv, pa makar i dragi Bog... Ne daj Bo?že da su oni ne??to zajebali...

Veliki pozdrav, i sla?žem se s ovim tvojim 0on 12off... Priporuči me kad nađe?? firmu...:uzdravlje

kako i u svemu, vazan cimbenik je i kucni odgoj. i na kraju ta prokleta lova...ja se ljutin na to, ali i razumin.

dobro si ovo rekao....mene jedino taj prokleti novac tjera na more....jer ovdje se vi??e neda ?živit....?žena i ja zajedno nemamo 1000 prokletih eura plaće, a dvoje ??kolske djece doma....i ??ta mi je drugo činit nego se ukrcat....i ostat dokle god budem mogao navigat )psihički i fizički, a nadam se najmanje 15 godina)....i znam da ću biti zadovoljan i sa 1000 eura za početak kao mornar (ako ih uopće uspijem dobiti) jer će to biti puno vi??e nego imam sada, a kroz par godina će biti makar 2 puta vi??e pa ću napokon uspjet djeci osigurati kakvu takvu budućnost....a opet nisam u tako bezizlaznoj i te??koj situaciji kao neki jadni ljudi (zadnji slučaj Kamensko) koji mjesecima nisu dobili plaću, kojima banke plijene stanove, kuće....
kad netko ka?že da mu je te??ko na brodu (a nije lagano da se razumijemo) neka samo pogleda hrvatsku tugu i jad, neka pregrize i krene dalje....

al opet je do mentalnog sklopa, malo vi??e nego do kućnog odgoja....bio sam na brodu (jest da je bilo prije 13 godina) i znam otprilike ??to me čeka, a istina je kao ??to ka?že maninjorgo, u ??koli te uopće ne pripremaju za brod, nego samo tupe po definicijama....i mislim da bi stvarno bilo lijepo kad bi jedni drugima dr?žali leđa, a ne postavljali kambete....

meni osobno ćesto ljudi kažu diš na brod,šta če ti to,neš ti izdržat,pičku pa sad u 28-moj(ne bi da su 60-te jebote),itd itd.........uglavnom volija bi sve te koji mi to govore stavit u gospodina "gejeriča" na kamion,pogotovo liti,solo voziš,priko svih mira i granica izdržljivosti,svaka paleta bude po cca 800 kila a idu npr. cukar ili karlovačka i do 1200kg=i to po deset u kamion,sve sam iskrcaješ i tako 2-3-4- ture dnevno,plača 3200kn zadnjih 4 godine,da bi mi sad u petoj narasla na 3800kn do 4200kn...bit svega,lome te psihički jer se cila struktura poslovanja zasniva na konstantnom zastrašivanju,nema niti priznaka od eventualnog podizanja plače,nema napretka(jedino ako si vezaš).......šta oću reč,za sebe mislin da san dovoljno vridan i dovoljno pametan čovik(prije nažalost lin za učit),tako da za mene ovo di san trenutno i opčenito hrvatski poslodavci su nešto najniže i najgrezije,izdresirali su nan ljude da često možete čut kako je 4000kn pristojna plača,ili budi sritan ti bar imaš posal,itd
mislin da ce mi bit teško na brodu,i da cu falit i zabucat bar iljadu puta,ali ako san ode moga bit vridan za "nazadovanje" i crkavicu-e onda san siguran da cu tamo bit trostruko vridniji:uzdravlje
bit šta san tija rec u ovoj poserotini poviše:živčeke u kanticu,rad rad rad i samo rad,pitaj a ne "pogađaj" makar ti i bilo neugodno,i u svakoj teškoj situaciji siti se domovinske šeme poslovanja,i svih onih poziva za minus,karticu,kredit,kidanje kartica,sudsko riješenje,itd itd....momentalno bi tribalo bit lakše;)))

Last edited:
kako bi meni barba,inače pokojni kapetan(cili ?život na atlantskoj plovidbi) to lipo sročija:jeben ti g.... kurbu gudu pasa bo.. ,PAUZA CCA 4 SEKUNDE....ONDA DERANJE ..kacooooooooo,kacoooooooo..........ONDA REPRIZA ONOG PRVOG:hihi:hihi:hihi

cinjenica je jedna. kad citas postove.... ide uglavnom ovako:je li neko bija na tom i tom brodu... ali bas niko ne pita koja je makinja, rute, ima li sljake... odma ide kolika je lova, koliki ugovor, ima li internet i eventualno teretana. jebo ga bog, ljudi, kad stagod crkne odma daj servis (prijavi mi da mu turbina pusta ulje....ja na brod i nadjen da mu pusta flandja...frajer mrtav ladan i slijeze ramenima dok nisan popizdija... nas, ne indijac ni filip), ali zato, daj printere , cartrige i papirusinu. uglavnom, interes za posal i ucenje opada, svi bi tili odma veliku poziciju i puno cekina bez pokrica. to je lipo cut i rec - a i ja bi tamo... ali ne mozes nigdi na prisu zelen ka gace segrta hlapica. nekad mozda i moze, ali ateriranje bude vrlo bolno. svi bi radili misevima i serverima, a brod nek se odrzava sam. a znamo dobro, to ne postoji ni u bajkama ni crtanin filmovima. interes za ucenje je mali, gleda se samo kako brze do suske, a o postovanju i respektu prema starijin cunkama da ne govorin. mi, mi pa opet mi...a koji to mi????

Dobra tema, i covjek je puno istine rekao u svemu.

Komentirao bih samo ovaj citirani post, nazalost, takvo je vrijeme doslo i samo se o tome govori. Razumjet cu da o tome prica i raspravlja netko s iskustvom, znanjem i ostalim, i ima temelja da o tome prica, ali u zadnje vrijeme to je glavna tema ucenika, studenata, dakle jos u klupama, ni kadeturu nisu odradili, i bez pardona pitaju kapetane, upravitelje, kolika im je placa, uvjeti, pa ostalo slicno tome, bez pardona i postivanja prema 30g starijem covjeku, sto godinama, sto iskustvom u poslu. Eh....

Eto čitan malo sve ovo i ja moren samo reć ja san i??al na brod navigat da neč mali i zaradin , a i da vidin malo svita . Videl san i do?živel svega i svačega i osjetil na svojoj ko?ži. Ali meni je bilo najva?žnije da napravin svoj posal maksimalno kvalitetno i brzo a imel san svakakvih oficiri od onih citiran: " JA SAN TU DA MISLIN A TI DA DELA? " e a kad je za??kripalo bilo je meho pomozi . I ja san pomogal. Dakle dok je mora i pomorstva bit će i onih ki bi oteli da imaju luksuz a ima onih ki muče i delaju

Evo muke ti je?žove, strikan me povuka za jezik (opet) sa svojin poston...
Lipo si napisa sve, oduvik znan da je sve to tako... a ??ta misli?? za??to je Shell sad naprasno počeja zvat balkance tuta forca za ovu novu flotu, moje je mi??ljenje zato ??ta su ovi ovde dosad pritiskali botune i resetirali alarme (Foranin, nemoj mi se jidit odma...)... sve do jednon... sad je udrila donja u gornju, sad triba zavrnit rukave, a tu smo uvik baren najbolji bili... ne voli niko nas jer smo lipi i ??esni, na?žalost, dikod dr?že dikoju taku pupu za primit kojega kukuvi?žu iz firme, ostalo je čista fizikala...
Neko to mo?že izdr?žat... a neko se ujutro digne i rekne a ??ta to meni sve triba, kopačke o klin i ide dalje... i svi sritni i zadovoljni, svako svoju posteju čini... :cool:

poceja zvat balkance? a koga ce zvat? svabe, engleze, chirokije i hotentote? u zapadnoj europi pomoraca nema. ono sta je ostalo su starci ili neki tamo avanturisti. ti opet ne peskas. ako navigas petnajstak godina, a nisi bas pocetnik, osim ako si tup ka vojnicka cokula. u tom ces slucaju bit pocetnik i kad umres.

? tovane kolege,

Evo sam za osobitim zanimanjem procesljao skoro svaki topic na ovom forumu i nakon svega dosao sam do frapantnog zakljucka: Mi se na sve zalimo, nama svaka mala smeta;te nema ovo, te nema ono, smrde indijci, englezi su govna, talijani da ne spominjem, placa nikad dovoljna,a u PM!....A kakvi smo mi?
Situacija po mome, nakon 24 godine na strancima svake vele, je ovakova:

1) Nikad nije bilo vise firmi koje su voljne krcati nas kadar
2) Nikad nije hrvatski pomorac bolje kotirao na globalnom trzistu
3) Nikad nisu bile vece place....na stranu kupovna moc u HR, to je nesto van nase kontrole
4) Nikad vise nasih zapovjednika i upravitelja, inspektora i fleet managera
5) Permanentni ugovori, dugorocna sigurnost, narocito vrijedno zbog kreditnog statusa u bankama
6) Bezbroj agencija za posredovanje...ne brinite, nisu svi lopine i smradovi
7) Sve vise firmi krca nase kadete;nije jos na zadovoljstvo svih kadeta, ali krece se na bolje,evo i Shell je poceo uzimati kadete,

Znam da nasi mladji kolege misle da je svijet poceo onoga dana kad su oni svojim prisustvom pocastili ovaj planet, ali istina je kao i u mnogocemu drugom sasvim drukcija,naime:

Sve ovo gore navedeno zasluga je nebrojenih generacija hrvatskih pomoraca koji su svoj kruh zaradjivali na svakojakim divljacima kako biste se vi danas sepurili na cruiserima, LNG-ima , Shellovim tankerima i ostalo, a da Vam, vidi kurca, to sve nista ne valja..!!???
Molio bih kolege da se na ovom threadu izjasne pod kojim bi uvjetima oni izvoljevali svoje mlado tijelo i neslucene intelektualne sposobnosti izloziti ovoj napacenoj profesiji, a sve u svrhu PODIZANJA rejtinga nasih pomoraca, jer gospodo draga, po mom osobnom iskustvu i po onome sto pisete po forumu, sve su sanse da cete ga ubrzo srozati do temelja.
Postovanje i mirno more

Nije ni vrag tako crn kako narod govori. A nije ni sve svijetlo kao navedeno po brojevima(1-7). Tako i ovaj post pun ironije i cinizma mi vi??e pari na neko kukanje čovika u srednjim godinama protiv mladih nego neki konstruktivni komentar. Ako i na forumu ima ekipe koja se ?žali i kuka, mo?žda je to zbog konfora koji im ovako anonimni oblik komunikacije preko interneta dopu??ta. Ipak smo tu svoji među svojima. Pa nisu ludi kukati ispred svojih seniora i sl. nego se prilagođavaju situaciji kao i starija generacija koja je stvorila rejting hrvatskog pomorca. Ovi ostali odpadaju po najjednostavnijim zakonima prirodne selekcije. I ne??to mi nije jasno(ovo boldano), kudite mlade ??to govore za engleze, indijce i sl. da smrde i da su govna a svoje kolege na brodu (sa kojima ste prije navigali, jel) nazivete svakakvim divljacima, nekako mi to pari na hipokriziju ili mi se samo čini??
? to se tiče rasističkih i inih ispada, to je sve individualno, nevalja generalizirati. Mo?žda svjet nije počeo rođenjem te mlađe generacije, ali na njoj sigurno ostaje u budućnosti rejting hrvatskoga pomorca ali tu je i uvjek neizbje?žna skepsa starijih generacija, ista priča se ponavlja jo?? od doba platona, valjda je to neki prirodni fenomen.
http://www.net.hr/tehnoklik/page/2010/09/01/0129006.html
Po??tovanje i mirno more i isprike na ovako osobnok konotaciji ali mora sam ovo napisati :uzdravlje

slusaj, ko smrdi ko ne smrdi..irelevantno je za posal. ali, ima jedna cinjenica neoboriva: kad pricamo o iskustvu, mladji se pokusavaju prilipit bez argumenata.
onda cujes, kako je bija sest miseci na kontejneru, i dva tri puta na....po dva miseca...i sad on iskusan maritimo, boze moj. odma oce top placu. a sve u svemu, jedva kadeturu skupija. tu je problemcic najveci. ne mozes se trpat u isti kos s nekin ko ima vise godina na brodu nego ti stranica u matrikuli. iskustvo se stice radon, disciplinon , ucenjen i godinama prakse. za ovo zadnje, nekome triba vise za peskat, nekome manje...ali prvo triba naucit puzat, hodat, trcat pa onda sanjat o olimpijadi

ja mogu rec otvoreno, danas kad podjen na brod, pa pogledan okolo, sve nesto ciste tute, printa se, cartrigi, monitori, kurci - palci. znan, rec ce neko - papirologija ubiva. istina. onda malo prosetas pa vidis da windlass nije podmazan od bozica, da su mazalice pripiturane....sve sjaji a nista ne radi kako triba.a vrimena se cesto ima i na pretek. opalis iz saudije za japan...skupi se koji dan, a onda jos nazad. ali...stickeri su tu, kanizele pune nekih planova, certifikata, strilice...sve postano, laminirano...a kad bilo koga pitas what is all about??? muk i nevjerica. ka na dan kad je umra drug tito.

Last edited:
Back